Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'de sıkı kredi kurallarının imarcılara iskonto yaptırmasıyla geçtiğimiz ay yeni konut fiyatlarındaki artış yavaşladı.

Ulusal İstatistik Kurumu'nun verilerine göre en zenginlerden daha yoksullara kadar tüm şehirlerde konut fiyatları Mart'ta hız kesti. Başkent Pekin'de fiyatlar yıllık bazda yüzde 10 yükselerek geçtiğimiz yılın Nisan'ından bu yana en düşük hızına işaret ederken, Şanghay'daki konut fiyatları bir önceki yılın aynı döneminden yüzde 13 artarak, Haziran'dan bu yana en düşük yükselişini kaydetti. Doğudaki Wenzhou kentinde fiyatlar ise yıllık bazda yüzde 3.9 geriledi.

Agile Property Holdings Ltd. ve Wharf Holdings Ltd.'ın da aralarında olduğu imarcılar bu yıl piyasa beklentisinin likidite sıkışıklığından olumsuz etkilenmesiyle doğudaki Çin şehirlerinin bazılarında konut fiyatlarını indirdi. Çin'in en geniş kapsamlı yeni kredi göstergesi Mart'ta 1 yıl önceki dönemden yüzde 19 geriledi ve para arzı da en yavaş büyümesini kaydetti.

Mortgage kullanılabilirliğinin sıkılaştırıldığına dikkat çeken Jones LaSalle Inc.'in Çin araştırma müdürü Michael Klibaner, "Şimdi alıcılar hâlen istekli ve bu kez de borç alamadıkları için kısıtlanmış durumda. Eğer beklentiler bozulmayı sürdürürse, sorun da büyüyebilir" dedi.

Mart'ta 56 şehirde konut fiyatları bir önceki aydan artış kaydetti.