Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

General Electric Co.'dan Morgan Stanley'ye önde gelen Amerikan şirketlerinin kazançlarının tahminlerin üzerinde gelmesi ve Ukrayna krizinin kötüleyebileceği endişelerinin gevşemesiyle New York Borsası yükseldi;  Standard&Poor's 500 Endeksi Temmuz'dan bu yana en iyi haftasını kaydetti.

GE, beklentinin üzerinde gelen kâr rakamlarının ardından yüzde 1.7 tırmandı. Morgan Stanley, işlem kazançlarının kârı beklentinin üzerine taşımasıyla yüzde 2.9 değerlendi. Google Inc. ve International Business Machines Corp., satışların tahminlerin altında kalması üzerine yüzde 3.3 değer kaybetti.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.1 kazançla 1,864.85 puana çıktı ve bu haftaki kazançlarını yüzde 2.7'ye genişletti. Dow Jones Endeksi ise yüzde 0.1 kayıpla 16,408.54 puana çıktı. Dow Jones Endeksi'nde yüzde 7.4 ağırlığa sahip olan IBM, dün endeksten 41 puan sildi. Amerikan borsalarında 6.2 milyar hissenin el değiştirmesiyle işlem hacmi 3 aylık ortalamanın yüzde 8.6 altında kaldı. Amerikan borsaları bugün tatil sebebiyle kapalı.

Ukrayna krizindeki her tür gevşemenin piyasayı rahatlatacağını söyleyen National Penn Investors Trust Co.'nun kıdemli hisse senedi yöneticilerinden Terry Morris, "Rusya ve Ukrayna geriliminin düşmesi ve kazançlardaki pozitif ton birleşince, piyasa üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturuyor" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in askeri birlik göndermek zorunda kalmamayı umduğunu söylemesinin ardından Cenevre'deki Ukrayna krizinde tansiyonun düşürülmesini hedefleyen görüşmelerin sonlanmasının ardından hisseler yükselişe geçti.