Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

1 Nisan'da devreye sokulan satış vergisi artışının ardından ekonomisinde denge sağlamaya çalışan Japonya'da ihracatın 1 yılın en düşük büyümesini kaydetmesi üzerine ülke Mart'ta tahminlerin üzerinde dış ticaret açığı kaydetti. Dış ticaret verisi Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin karşısındaki zorluklara yenilerini ekledi.

Tokyo' daki Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre dış ticaret açığı 1.45 trilyon yen (14.1 milyar dolar) ile, Bloomberg anketine katılan 28 ekonomistin medyan tahmini olan 1.08 trilyon yen düzeyininin üzerinde gerçekleşti. İhracat yıllık bazda yüzde 1.8 artarken, ithalat yüzde 18.1 büyüdü.

Satış vergisi öncesinde artan harcamalar yabancı mal talebini destekledi ve yendeki düşüş ve nükleer santrallerin kapanmasından kaynaklanan enerji maliyetlerindeki artış Mart'taki açığı en yüksek düzeye tırmandırdı. Yavaşlayan ihracat büyümesi, dış talebin, bu çeyrekte daralacağı tahmin edilen ekonomiyi destekleme konusunda başarısız olabileceğine işaret ederken, Tüketici Güvenindeki azalma da talebin zayıflayabileceğini gösteriyor.

"Yendeki zayıflığın devam etmesine rağmen, Japon ihracatçıları, Kore ve Tayvan'daki rakiplerine kıyasla daha zayıf durumda" diyen Tokyo'daki Royal Bank of Scotland Group Plc'nin Japonya başekonomisti Junko Nishioka, "Hükümetin nükleer santralleri yeniden açmaması hâlinde dış ticaret dengesi bozulacak" dedi.

Yen'in Abe'nin başbakanlık koltuğuna oturduğu Aralık 2012'den bu yana dolar karşısında yüzde 19 zayıflaması, ithalat maliyetini artırarak 21 ay üst üste dış ticaret açığı verdirdi. Bu, 1979'dan bu yana en uzun süreli dış ticaret açığına işaret ediyor.