Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Çanakkale'de denizde boğulan arkadaşlarından etkilenen iki ortaokul öğrencisi, maket plaj üzerinde geliştirdikleri "Güvenli Plaj" projesiyle boğulma olaylarına çözüm bulmayı amaçlıyor.

Çanakkale Kumkale Ortaokulu öğrencilerinden Oğuzhan Emre ve Emirhan Güler, hazırladıkları "Güvenli Plaj" projesiyle, Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) iş birliğinde Eskişehir'de düzenlenen "Bu Benim Eserim" adlı proje yarışmasına katıldı.

Öğrencilerden Oğuzhan Emre, yaz mevsiminde boğulmalarla ilgili birçok habere şahit olduklarını belirterek, böyle olayları önlemek için proje geliştirdiklerini anlattı.

Hazırladıkları proje de plaj ve deniz modeli oluşturduklarını ifade eden Emre, şöyle konuştu:

"Denizlerde boğulma olaylarının bir kısmı halka açık plajlarda oluyor. Bu plajlarda görevli cankurtaranların olması da boğulmalara çözüm olmuyor. Bu amaçla denizin dibindeki kumun altına ağ veya tel kafes gerildi. Kafesin uçları ise plajın yan tarafında bulunan kaldırma kollarına bağlandı. Plajda bulunan cankurtaran, boğulmayı gördüğünde zaman kaybetmeden bu sistemi çalıştıracak. Böylelikle yandaki kollar açılacak ve kafes su içinde yükselecek. Bunun sonucunda boğulmakta kişiye zamanında müdahale edilerek kafes üstünde yani su yüzeyinde kalması sağlanır."

Öğrencilerden Emirhan Gelen de boğulan arkadaşlarından etkilendikleri için böyle proje gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Cankurtaran boğulan bir kişiyi görünce elindeki düğmeye basar ve mekanizmayı çalıştırır. Böylelikle o kişi ağ yardımıyla suyun yüzeyine çıkar" dedi.


- "Geliştirildiği takdirde çok hayat kurtaracağını düşünüyoruz"

Projenin danışman öğretmeni Selma Aydemir de insan hayatının önemine değinerek, şunları kaydetti:

"Kumkale deniz kenarında küçük bir belde, boğulma olaylarıyla karşılaşıyoruz. Bir kişi bile kurtarılsa bizim için çok önemli. Bu çok basit bir düzenek ama geliştirildiği takdirde çok iyi olacağını, hayat kurtaracağını düşünüyoruz. Cankurtaran boğulan kişiye yetişene kadar basit mekanizmayla, denizin altına yerleştirilen sistemle o kişi kaldırılacak ve hayata tutunmuş olacak."

AA