Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'de Nisan ayı öncü imalat verisi, Çin ekonomisinin hâlen politika yapıcıların teşvik çabalarına yanıt vermediğini gösterdi. Öncü imalat göstergesinin ardından yuan, 16 ayın en düşüğüne geriledi.

HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in Öncü İmalat PMI verisi Nisan'da 48.3 puan ile Bloomberg anketine katılan analistlerin medyan tahmini dahilinde geldi. Rakam, Mart ayındaki 48 puanın üzerine işaret etse de, hâlen genişleme eşiği olan 50 puanın altında kaldı.

İmalatta devam eden zayıflama Çin Başbakanı Li Keqiang'a, büyüme yanlısı önlemlerini, kırsal bankaların munzam karşılık oranların indirmesi ve bazı analistlerin mini teşvik paketi olarak nitelediği, demiryolu harcamaları ve vergi indirimlerinin ötesinde hamleler yapması yönünde baskı yapacak. İmalat verisi geçtiğimiz hafta açıklanan ve Çin ekonomisinin 6. çeyreğinde de hız kestiğini gösteren rakamların ardından geldi.

HSBC PMI verisindeki ufak sıçramanın ekonomi için bir dönüm noktası sinyali olduğunu düşünmediklerini ve büyüme hızının aşağı yönlü olmaya devam edeceğini söyleyen Hong Kong'taki Nomura Holdings Inc.'in baş Çin ekonomisti Zhang Zhiwei, Mayıs ya da Haziran'da bankalar için daha geniş kapsamlı zorunlu karşılık indirimi öngördü.

Bugünkü öncü PMI beklentileri 47.5 puan ile 49.4 puan arasında değişiyordu.

Yuan, dolar karşısında yüzde 0.1 zayıflayarak Şanghay saatiyle 11:54'te 6.2436 düzeyinde seyretti. Yuan daha erken saatlerde 6.2465 seviyesinden Aralık 2012'den bu yana en düşük düzeyini test etti. MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saatiyle 13:05'te yatay seyir izliyordu.