Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:30'da güncellendi)

Euro Bölgesi'nde imalat ve hizmetin beklentinin üzerinde büyüyerek, Avrupa Merkez Bankası'nın para politikasında daha fazla genişleme yapacağı beklentilerini azaltmasıyla euro, dolar karşısında 2 haftanın en büyük sıçramasını yaptı.

Bloomberg Spot Dolar Endeksi, ABD'de yeni konut satışlarının Mart'ta beklenmedik şekilde 8 ayın en düşüğüne gerilemesinin ardından erken saatlerdeki kazançlarını sildi. Avustralya doları, ülkede enflasyonun, analistlerin beklentisinin altında hızlanmasıyla 1 ayın en sert düşüşünü kaydetti. Yeni Zelanda doları, merkez bankasının faiz kararı öncesinde, traderların faiz artışını fiyatlamış olmasından ötürü zayıfladı. Döviz piyasasında volatilite 7 ayın en düşüğüne geriledi.

Ekonomik verilerin çok olumlu olduğunu ve Euro Bölgesi'nin temellerindeki geniş çaplı ilerlemeyi yansıttığını söyleyen Londra'daki Monex Europe Ltd.'ın piyasa analiz müdürü Eimear Daly, "Euro-Dolar işlemleri bu dar işlem bandını yukarı yönde kırmaya çalışıyor gibi görünüyor, ancak AMB'nin tahvil alım tehdidinden ötürü baskılanıyor. Bu tehdit ortadan kalkarsa, euroda ortaya çıkacak çok fazla yukarı yönlü hareketlenme var" dedi.

Euro, dolar karşısında 1.3855 dolardan 17 Nisan'dan bu yana en yükseğini kaydetmesinin ardından New York saatiyle 10:11'de yüzde 0.3 güçlenerek 1.3844 dolara çıktı. Euro, yen karşısında 6 gün süren kazanç dönemini sonlandırarak yüzde 0.1 zayıfladı ve 141.55 yene geriledi. Yen, yüzde 0.4 güçlenerek, dolar karşısında 102.24 düzeyinden işlem gördü.

JPMorgan Chase&Co.'nun G-7 para birimleri Volatilite Endeksi yüzde 6.55'e gerileyerek 2. gününde de düşüş kaydetti ve Haziran 2007'de yzüde 5.73'ten kaydettiği rekor düşüğe yaklaştı. Endeks, Lehman Brothers Holdings Inc.'in iflasının hemen ardından Ekim 2008'de ulaştığı yüzde 27 düzeyinin bir hayli altında seyrediyor.

 

(18:30'da güncellendi)