Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:55'te güncellendi)

Altın, Ukrayna'daki krizin güvenli varlık talebini artırmasıyla New York'ta 10 ayın en düşüğünden sıçrayarak 4 seanstır ilk kez yükseldi.

Richmond Fed'in kapsadığı bölgede imalatın Nisan'da büyümeye işaret etmesiyle külçe altının ons fiyatı dün 1,275.80 dolardan 11 Şubat'tan bu yana en düşüğünü kaydetti. San Francisco Fed Başkanı John Williams bu hafta merkez bankasının muhtemelen varlık alımlarını azaltmaya devam edeceğini ve bu yılın ilerleyen zamanlarında da sonlandıracağını söyledi.

Dünyanın en büyük ekonomisinin toparlanmasının, Fed'in teşvikleri azaltacağı beklentisine neden olması 2013'te altının 12 yıllık boğa koşusunu sonlandırsa da, altın fiyatları bu yıl Ukrayna'daki huzursuzluğun güvenli varlık talebini artırmasıyla yüzde 7.1  ralli yaptı. ABD'nin Ukrayna'nın doğusunda tansiyonun düşürülmesi anlaşmasının bozulduğu sinyalleri üzerine Rusya'ya komşu olan ülkelere 600 askeri birlik göndereceğini söylemesiyle Ukrayna doğu şehirlerinde Rusya yanlısı ayrılıkçılara karşı yeniden operasyonlara başladı.

Altın kompleksindeki faktörlerin, Ukrayna durumu hariç, çoğunun düşüş tarafında olduğuna dikkat çeken New York'taki INTL FCSStone Inc.'in analistlerinden Edward Meir, ABD'den önceki günlerde gelen verilerin de kıştaki düşüşten çıkışa işaret ettiğini söyledi.

Haziran vadeli altın kontratları New York'taki Comex Borsasında 7:35 itibarıyla yüzde 0.5 kazançla 1,87.10 dolara çıktı. Vadelilerin işlem hacmi, o saatlerde 100 günlük ortalamının yüzde 22 altında kaldı. Spot külçe altın Londra seansında yüzde 0.3 kazançşa 1,287.13 dolara yükseldi.

(14:55'te güncellendi)