Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ukrayna krizinde tansiyonun artacağı endişelerinin artması ve Çin'de imalat endeksinin daralmaya işaret etmesi üzerine gelişen piyasalar endeksi 3. gününde de düşüş kaydetti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.5 kayıpla New York saatiyle 10:53'te 1,003.76 puana geriledi. Şanghay Bileşik Endeksi 5 günde 4. kez düşüş kaydederken, yuan bu yılki kayıplarını yüzde 2.9'a geliştirdi ve Asya'da en çok değer kaybeden para birimi oldu. Vale SA, Brezilya'nın Ibovespa endeksinde kayıplarına öncülük etti. Micez Endeksi, Ukrayna'nın doğu şehirlerinde yeniden operasyona başlamayı düşünmesiyle düşüş kaydetti.

HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in Öncü Çin İmalat PMI verisi Nisan'da 48.3 puana yükselerek beklenti dahilinde gelirken, daralmaya işaret etti. ABD'nin Rusya'nın Ukrayna'daki krizde tansiyonu düşürücü adımlar atmadığını söylemesinin ardından yatırımcıların Rusya'dan daha yüksek faiz talep etmesiyle Rusya, 8 haftadır 7. kez tahvil ihalesinden vazgeçti.

Çin'in büyümesinin ılımlı düzeyde yavaş olacağını öngören Pittsburgh'deki PNC Financial Services Group'un kıdemli uluslararası ekonomistlerinden Bill Adams, "Ukrayna büyük risklerden biri olarak kalmaya devam ediyor. İşlerin nasıl ilerleyeceğini izlemek zorundayız" dedi.

Şanghay Bileşik Endeksi, China Citic Bank Corp. ve Huaxia Bank Co.'nun sert düşüşüyle bu yılki kayıplarını yüzde 2.3'e genişletti. Yuan, dolar karşısında 6.2376 düzeyinden işlem gördü. Çin yuanı bugün erken saatlerde yüzde 0.15 zayıflayarak 6.2466 düzeyinden 14 Aralık 2012'den bu yana en düşüğünü kaydetti.