Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, ayrılıkçı hareket nedeniyle gerginliğin hakim olduğu ülkenin doğusunda bir kasabanın "ayrılıkçı silahlı gruplardan temizlendiğini" duyurdu.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, hafta sonunda çatışmaya sahne olan ve üç kişinin öldüğü Slavyansk yakınındaki Sviatogorsk kasabasında yürütülen terörle mücadele operasyonunda kasabanın yasa dışı silahlı gruplardan arındırıldığı bildirildi. Slavyansk, Rusya yanlısı silahlı grupların elinde bulunuyor.

Operasyonda ölü ya da yaralı olmadığı kaydedildi. Çatışma çıkıp çıkmadığı konusunda ve operasyonun detayı konusunda bilgi verilmedi. İçişleri Bakanlığı, bölgede polislerin devriye gezdiğini söyledi.

Kiev yönetiminin, nisan başından bu yana Rusya yanlısı ayrılıkçı hareketin görüldüğü bölgede daha önce de operasyon başlattığı açıklamış, başarısızlıkla sonuçlanan bu operasyona hafta sonundaki Paskalya Bayramı nedeniyle ara verildiği belirtilmişti. Ukrayna Devlet Başkan Vekili Aleksandr Turçinov, biri kendi partisinden bir politikacı olmak üzere iki kişinin ölü bulunması üzerine operasyonların yeniden başlatılacağını bildirmişti.

Kiev yönetimi, işkence edildiği belirtilen iki kişinin ölümünden Rusya yanlılarını sorumlu tutuyor. Ülke basınındaki haberlere göre, Ukrayna Devlet Güvenlik Servisi (SBU), Rusya askeri istihbaratıyla bağlantısı bulunan iki Rus vatandaşının ölümlerle bağlantısı olduğunu ileri sürdü.

SBU yetkilisi Katerina Kosarieva, ölümlerin arkasında Rus subayları Igor Strelkov ve Igor Bezler'in bulunduğunu tespit ettiklerini iddia etti. Kosarieva, cesedi bulunanlardan politikacı Vladimir Ribak'ın Donetsk kenti yakınındaki Gorlovka'da bulunan hükümet binasından indirilen Ukrayna bayrağını tekrar çekmeye çalıştığı için kaçırıldığını ve ardından ölü bulunduğunu söyledi.

Kiev yönetimi, ülkenin doğusundaki olaylardan Moskova'yı sorumlu tutuyor. Rusya ise suçlamaları kabul etmiyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'daki vatandaşlarına veya Rus çıkarlarına zarar gelmesi durumunda sert tepki göstereceklerini söylemişti. Lavrov, bunun nasıl bir tepki olacağına dair işaret vermedi. NATO'ya göre, şu anda binlerce Rus askeri Ukrayna sınırı yakınında bulunuyor.

Diğer tarafta 2 Rus askeri uçağının havasahasına girmesinin ardından ABD'den de ilk birlik, askeri tatbikat yapmak üzere Polonya'ya indi. Bu birliği önümüzdeki günlerde 450 yeni birlik izleyecek.

ABD'nin dışında İngiltere, Hollanda ve Danimarka da savaş jetleri kaldırdı.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı daha erken saatlerde yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki Rostov bölgesinde askeri tatbikat başlattığı açıklanmıştı.

Askeri tatbikat hakkında ayrıntılı bilgi verilmezken yerel kaynaklar bölgeye zırhlı askeri araçların, ciplerin, füze rampalarının ve çoklu roketatarların taşındığı ifade edildi.