Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

(15:50'de güncellendi)

Euro, dolar ve yen karşısında, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin, yavaşlayan enflasyonun varlık alımlarını tetikleyebileceği yönündeki açıklaması sonrası kazançlarını geri verdi.

Yen, dolar karşında, yarın açıklanacak olan ve Tokyo'da enflasyonun 20 yılı aşkın sürenin en hızlı artışını göstermesi beklenen veri öncesi, yükselişini ikinci güne taşıdı. İsveç kronu, merkez bankası tutanaklarının, Guvernör Stefan Ingves'in daha düşük faizler için kayde değer bir neden olmadığını söylediğini göstermesinin ardından yükseldi. Para birimi volatilitesi göstergelerinden biri 2007'den bu yana en düşük seviyesine indi.

Londra'da Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd. Döviz stratejisti Lee Hardman, "Bu gibi yorumları daha önce duyduk ve bunlar euroya karşı olumsuz reaksiyonu sınırlıyor," dedi ve "Draghi, euro konusunda artan endişelerini ve para politikasının muhtemelen daha da gevşetileceğini işaret ederek, son AMB toplantısındaki yorumlarını tekrarladı.

Euro dolar karşısında fazla değişmeyerek, New York saati ile 08:00'de 1.3825 seviyesinde kaldı. Avrupa ortak para birimi yen karşısında 141.59 seviyesi civarında sakin seyrederken, dolar yen karşısında, yüzde 0.3 kadar güç kazandıktan sonra, yüzde 0.1 değer kaybederek 102.43 seviyesine geldi.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, Tokyo'da taze gıda hariç fiyatların Nisan ayında yüzde2.8 ile Nisan 1992'den bu yana en hızlı artışı göstermesi bekleniyor. Enflasyon Mart ayında yüzde 1 seviyesindeydi. Japonya 1 Nisan'da tüketim vergisini yüzde 5'ten yüzde 8'e yükseltti ve böylelikle bu vergiyi 1997'den bu yana ilk kez yükseltmiş oldu.

(15:50'de güncellendi)