Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL


TCMB’nin bugün gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu öncesi Dolar/Türk Lirası 2,15 üzerini test ederken, BIST 100 güne yüzde 0,13 primli başlangıç yaptı. Peki piyasanın konuştuğu PPK senaryoları neler?

Societe Generale 50 baz puanlık bir faiz indirimi bekliyor

Öncelikle son günlerde kulislerde yükselen faiz indirim sesleri sonrası dün bir yorum da Societe Generale’den geldi. Societe Generale, TCMB'nin bugün gerçekleşecek PPK toplantısında faiz indirimi yönünde kararı alması gerektiğini savundu ve gerekçe olarak da, Ocak ayındaki olağanüstü PPK toplantısında faiz artırımlarına sebep olan gerilimlerin ortadan kalkmaya başladığını belitti.  Societe Generale 50 baz puanlık bir faiz indirimi beklerken, bu indirimin ilk etapta piyasa tarafından sürpriz olarak görüleceğine ve TL üzerinde baskı oluşacağına işaret etti. Fakat yine de raporda TL'de uzun pozisyonda kalınması gerektiği söylemi dikkat çekti.

Garanti Yatırım ise “TCMB’den bugün simgesel 25/50 baz puanlık bir faiz indirimi ya da TL munzamlarda 50/100 baz puanlık bir indirim görürsek şaşırmamak gerekiyor. Bu oranda simgesel bir gevşemenin TL’yi bozmasını beklemeyiz. TCMB’nin açıklamalarının da tonu önemli olacaktır. Tüm bunlara ek olarak, TL munzamlara da %4 civarında bir faiz ödenmesi de beklentimiz dahilinde.”  açıklamasında bulundu.

Odeabank beklentisi; “Tahminlerimize paralel olarak, piyasa bu ay faizlerde bir değişiklik beklemiyor. Son veriler, kredi büyümesinin hızla yavaşlamaya devam ettiğini gösterirken, görece değersiz kalmaya devam eden TL hem enflasyonda hem büyümede baskı oluşturmayı sürdürüyor. Bu konjonktürde TCMB’nin olası bir faiz indiriminin TL ve dolayısıyla enflasyonda riskleri artırabileceğini düşünüyoruz. Bununla birlikte TCMB’nin vereceği mesajlar para politikasının duruşu açısından kritik olacak. Süregelen risklere karşın, TCMB’nin gerektiğinde faiz koridorunu daha da etkin bir şekilde kullanacağını tahmin ediyoruz.”

Ak Yatırım ise Mayıs ayındaki yüksek enflasyon beklentilerine dikkat çekerken, TCMB’nin Mayıs ayı enflasyonunu görmeden faiz indirimi ile ilgili adım atmayacağını düşünüyor.



Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise "PPK'dan faiz indirimi bekliyoruz. Zaten MB'nin beklenti anketlerine göre de en az bir puan indirim yapılması bekleniyor. Merkez Bankası bunu karşılamalıdır" diye konuştu. Diğer taraftan "28 Ocak'ta herkes 1.5-2 puan artış bekliyordu ama 5 puan birden artırıldı. Şimdi de faiz indirimine gitmelidir. Piyasalarda da beklenti oluştu ve bu satın alınmaya başlandı" dedi.

AA Finans'ın anketine katılan 20 ekonomistten 2'si zorunlu karşılıklarda ve 1'i rezerv opsiyon katsayısında indirim yapılacağını tahmin ediyor. Öte yandan ekonomistlerin bazıları, TL olarak tutulan zorunlu karşılıklara faiz verilmesi uygulamasına bu toplantıda başlanabileceğini düşünüyor.

Peki TCMB faizi neden indirmez?

Bazı piyasa oyuncuları ise TCMB’nin zaten bankaları son haftalarda ihtiyacı kadar fonladığını, yani piyasaya likidite vererek bankalar arası Interbank’ta oluşan faizi %11,50 üzerinden %11 altına çekerek zaten örtülü faiz indirimi yaptığını savunuyor. Dolayısıyla  bu kadar kısa sürede yeni bir faiz indiriminin piyasa için erken olduğunu ve TCMB’nin bu kadar hızlı hareket etmeyeceğini düşünüyor.

 
Güzem Yılmaz (gyilmaz@bloomberght.com)

Bloomberg HT Araştırma