Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

(17:45'te güncellendi)

Gelişen piyasa hisse senetleri, beklenenden daha fazla iPhone teslimatı dolayısıyla Apple Inc. tedarikçi şirketlerine gelen alımların, teknoloji hisselerini içeren endeksin rekor seviyeye çıkmasını sağlaması ile, son dört günde ilk kez değer kazandı. Rusya hisse senetleri küresel bazda en fazla kaybettiren hisseler oldu.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, Aplle için chip tedarikçisi Samsung Electronics Co.'nun Seul'deki işlemlerde değer kazanmasının da desteği ile, Londra saati ile 13:54'te, yüzde 0.1 yükselerek 1,004.94 seviyesine çıktı. Macaristan'ın üç yıl vadeli lokal tahvilleri, politika yapıcıların temel politika enstrümanını dönüştürmek için planlarını açıklamalarının ardından 11 haftanın en düşük seviyesine inerken, para birimi forint yüzde 0.3 düştü. Türk Lirası, merkez bankasının hükümetten gelen faiz düşürme baskılarına direnmesinin ardından yüzde 0.8 değer kazandı. Rusya hisse senetleri yüzde 2 geriledi.

Dünyanın en değerli şirketi Apple, mali yılın ikinci çeyreğinde 43.7 milyon adet iPhone satışı yapıldığını açıkladı. Bu rakam, 37.7 milyon olan analistlerin tahminin daha da üzerinde gerçekleşti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna birliklerinin doğu bölgesi kentlerinden Slovyansk'e girerek 5 Rus yanlısını öldürmesinin ardından, Ukrayna'yı Rus yanlılarına uyguladığı saldırgan tutumu sürdürmesi nedeniyle uyardı.

Londra'da Amiya Capital LLP gelişen piyasa stratejisti Michael Wang, "ABD'de dün oldukça iyi şirket karları açıklandı ve bu durum hisse senetlerini destekledi," dedi ve "Rusya, ABD'nin olası ilave yaptırımlarına tepki veriyor" şeklinde görüş bildirfi.

Gelişen piyasaların endeksinde yer alan şirketlerin toplam piyasa değeri, bu şirketlerin tahmini 12 aylık karlarının toplamının 10.5 katı düzeyinde. Bu oran, MSCI Dünya Endeksi'nin yüzde 29 altında. Gelişen piyasalar endeksindeki 10 alt sanayi grubunun yedisi bugün yükseldi ve bu yükselişlere yüzde 0.5'lik çıkışı ile sanayi şirketleri grubu öncülük etti.

(17:45'te güncellendi)