Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Reel kesim güven endeksi, Nisan ayında bir önceki aya göre 4,1 puan artarak 112,7 ile son 23 ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Reel kesim güven endeksi en son Mayıs 2012'de 113,8 değerini almıştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), nisan ayına ilişkin İktisadi Yönelim Anketi ve Reel Kesim Güven Endeksi'ni (RKGE) açıkladı.

2014 yılı nisan ayında RKGE, bir önceki aya göre 4,1 puan artarak 112,7 seviyesinde gerçekleşti. Endeks böylelikle son 23 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Reel kesim güven endeksi 2012 yılı Mayıs ayında 113,8 değerini almıştı.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, genel gidişat, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarı ve gelecek üç aydaki üretim miktarı endeksi artış yönünde, sabit sermaye yatırım harcaması, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı ve mevcut mamul mal stoku miktarına ilişkin değerlendirmeler ise endeksi azalış yönünde etkiledi.

Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 1,3 puan artarak 106,8 puan seviyesinde gerçekleşti. İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 15,9'a, aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 75,2'ye yükselirken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 8,9'a geriledi.

Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ve ihracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre güçlenerek devam ettiği, iç piyasa sipariş miktarında ise bir önceki ayda azalış bildirenler lehine olan seyrin artış bildirenler lehine döndüğü gözlendi.

Mevsim normallerine oranla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler zayıflarken, mevcut mamul mal stoklarının mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmeler ise bir önceki ay seviyelerinde devam etti.

- Yıllık ÜFE beklentisi yüzde 8,7

Gelecek 3 aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmine ilişkin artış beklentilerinin mevsimsel etkiler nedeniyle bir miktar güçlendiği, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarına ilişkin artış yönlü beklentilerin ise bir önceki dönem seviyelerinde devam ettiği görüldü. Gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış beklentilerinin mevsimsel etkiler nedeniyle güçlendiği, gelecek 12 aydaki sabit sermaye yatırım harcamalarına ilişkin artış yönlü beklentilerinse bir miktar zayıfladığı gözlendi.

Ortalama birim maliyetlerde son 3 ayda artış olduğunu bildirenlerle gelecek 3 ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin zayıflayarak devam ettiği, gelecek 3 aydaki satış fiyatı artış beklentilerinin de zayıflayarak sürdüğü görüldü. Gelecek 12 aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki ay ile aynı seviyede gerçekleşerek yüzde 8,7 oldu.

Ankete katılan iş yerlerinin yüzde 48,3'ü üretimlerini kısıtlayan faktör bulunmadığını belirtirken, yüzde 19,9'u talep yetersizliğinin üretimlerini kısıtlayan en önemli faktör olduğunu bildirdi. Onu da sırasıyla hammadde-ekipman yetersizliği, işgücü yetersizliği, mali imkansızlıklar ve diğer faktörler izledi.

Son 3 aydaki rekabet gücüne ilişkin gelişmeler değerlendirildiğinde, yurt içi piyasalarla AB içindeki yurt dışı piyasalarda artış yönlü değerlendirmelerin bir önceki dönem seviyelerinde gerçekleştiği, AB dışındaki yurt dışı piyasalarda artış yönlü değerlendirmelerin ise bir miktar güçlendiği ortaya çıktı.

AA