Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

General Electric Co. (GE), konu hakkında bilgi sahibi kaynaklara göre, Fransız elektrik santrali ve aktarma dişlileri üreticisi Alstom SA'yı almak için görüşmeler yürütüyor. Bu işlemin gerçekleşmesi durumunda, GE şimdiye kadarki en büyük şirket satın almasına imza atacak.

Görüşmelerin gizli olmasından dolayı ismini vermek istemeyen kaynaklar, anlaşmanın gelecek haftanın başlarında duyurulabileceğini kaydediyorlar. Kaynaklardan biri, Fransa hükümetinin onayını daha kolay alabilmek için, anlaşmanın Alstom'un Fransa'nın hızlı trenleri TGV'nin üreticisi olan ulaşım bölümünün ayrılması ile sonuçlanabileceğini belirtti. Alstom'un diğer varlıkları, satışlarının yüzde 70'ten daha fazlasını gerçekleştiriyor.

Kaynaklardan biri, olası satınalma işleminin yaklaşık 13 milyar dolar olabileceğini belirtti. Bu, şirketin mevcut piyasa değerinin yaklaşık yüzde 25 daha fazlası olacak. Alstom hisse senetleri bugün Paris Borsasında yüzde 18 kadar değer kazanarak 2004'ten bu yana en hızlı sıçramasını gerçekleştirdi.

Anlaşma, GE'ye, Avrupa ekonomisinin canlanmaya başlaması ile birlikte, Alstom'un enerji aktarımı ve elektrik santraliteknolojisinin kontrolünü verecek. Alstom'un satınalınması, bir Fransız şirketinin ABD'li rakibi tarafından alınmasının seyrek örneklerinden birini oluşturacak.

Sanford C. Bernstein analisti Steven Winoker, "Alstom'un satınalınması, GE'nin anlaşmalara geri dönüşü konusunda bir ünlem işareti olacak," dedi ve "Bu anlaşma, GE portföyü için bir süredir gördüğümüz en iyi hareketlerden biri" şeklinde görüş bildirdi.