Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tokyo'da tüketici fiyatları, satış vergisi artışı ve Japonya Merkez Bankası'nın öngörülmedik parasal teşviğinin desteğiyle yıllık bazda yüzde 2.7 ile 1992'den bu yana en büyük artışını kaydetti.

Gıda hariç enflasyon önceki ayda yüzde 1 hızlanırken, ülke çapında gıda hariç TÜFE Mart'ta bir önceki yıla göre yüzde 1.3 yükseldi. Öte yandan Tokyo'daki fiyat kazançları, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin yüzde 2.8 beklentinin altında kaldı.

Veri, tüketici talebini olumsuz etkileyen ve ekonomiyi 1 çeyrekliğine daraltacağı öngörülen 1 Nisan'daki vergi artışının ilk etkilerini ortaya koyuyor. BOJ'un güncellenmiş büyüme ve enflasyon tahminlerinin önümüzdeki hafta yayınlamasından önce yatırımcılar, zayıf yen ve yüksek enerji maliyetlerinin tetiklediği fiyat kaznaçlarının ekonominin geneline yayılıp yayılmayacağını anlamaya çalışıyor.

Fiyat kazançlarının bu seviyelerde kalacak gibi göründüğünü söyleyen Tokyo'daki SMBC Nikko Securities Inc.'in ekonomistlerinden Koya Miyamae, "Veri BOJ'un genişleme daha fazla parasal genişlemeye gideceği beklentisini artıracak kadar güçlü değil" dedi.

BOJ Ocak'ta bu ay başlayan mali yılda, satış vergisinin etkisi hariç yüzde 1.3 enflasyon öngörmüştü. Merkez bankasının vergi dahil beklentisi yüzde 3.3.

Yen, veri sonrasında dolar karşısında zayıfladı ve Tokyo saatiyle 11:28 itibarıyla yüzde 0.1 aşağıda 102.43 düzeyinden işlem görüyor. Topix Endeksi ise yenin değer kaybetmesi ve kurumsal kazançların yatırımcıları sevindirmesiyle yüzde 0.7 yükseldi.