Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Pekin hükümetinin temerrütlerin olumsuz etkilerinin bankalar ve ekonomilere sıçramasını önlemek için harekete geçmesiyle,  Çin'de kredi piyasası göstergeleri, risk iştahının arttığına işaret etti.

Çin'in 2 yıllık ülke tahvilinin getirisi ile finansal baskının göstergesi olan 2 yıllık bankalararası faiz swapları arasındaki fark bu ay 71 baz puan küçülerek 23 Nisan'da 14 baz puana geriledi. Fark 19 Şubat'ta 121 baz puandan 2007'den bu yana en yüksek seviyesini kaydetmişti. Yerel hükümetlerin finansal araçlarının en yaygın kredi notu olan AA notuna sahip 5 yıllık tahviller ile en yüksek notlu tahviller arasındaki faiz farkı 23 Nisan'da 121 baz puana gerileyerek 4 ayın en düşüğüne işaret etti.

Çin Başbakanı Li Keqiang'ın hükümeti özel Shanghai Chaori Solar Energy Science & Technology Co.'nun Mart'ta temerrüte düşen ilk tahvil ihraççısı olmasına izin verse de, daha zarar verici hataları azaltmanın yollarını arıyor. Politika yapıcılar, şehirlerdeki projeleri özel sermaye ve belediye tahvilleriyle fonlayarak, Çin'in yerel hükümet finansman araçları üzerindeki baskının azaltılmasına yönelik planlarını açıkladı. Ocak'ta China Credit Trust Co.'nun 3 milyar yuanlık ürününün son dakikada kurtarılması, regülatörlere, gölge bankacılığı konusunda daha sıkı kurallar çıkarmaları için zaman tanıdı.

Bu yıl kredi olaylarının ekonomi ya da finansal sistemi geniş çapta etkileyeceği korkusunun uzaklaştığını söyleyen Essence Securities Co.'nun sabit getirili varlık analistlerinden li Changjiang, "Piyasa aşağı yukarı LGFV tahvillerinin güvenli olduğu konusunda hemfikir ve eğer faiz sunabilirlerse, neden oraya para konmasın?" diye konuştu.