Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da enflasyon, kurumsal kazançlar ve Ukrayna'da yükselen tansiyonun etkisiyle Asya Borsaları 2. gününde de düştü. MSCI Asya Pasifik Endeksi 1 haftanın en düşüğünden kapanmaya hazırlanıyor.

Fabrika otomasyon ekipmanı üreticisi Omron Corp., beklentinin altında kâr açıklamasının ardından yüzde 7.6 değer kaybetti. China Huishan Dairy Holdings Co., yatırımcıların şirketin 577.7 milyon Hong Kong doları (74.5 milyon dolar) değerinde hissesini satmasının ardından yüzde 6.1 geriledi. Chugai Pharmaceutical Co., ilaç üreticisi şirketin ilk çeyrekte kârının neredeyse ikiye katlandığını açıklaması sonrasında yüzde 4.5 değerlendi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi erken saatlerde yüzde 0.3 yükselmesinin ardından yüzde 0.4 düşeren Tokyo saatiyle 12:58'de 138.10 puana geriledi. Endeks, Çin'in öncü PMI verisinin dünyanın en büyük 2. ekonomisinde zayıflığın devam ettiğine işaret etmesinin ardından bu haftayı yüzde  0.8 aşağıda kapamaya hazırlanıyor.

Japonya'da bilançolar iyi gelirken, asıl ilerlemenin reel talep değil zayıf para biriminden kaynaklandığına dikkat çeken Hong Kong'taki Kim Eng Securities'in satış işlemleri direktörü Andrew Sullivan, "Yatırımcılar Çin'in yavaşlaması ve Ukrayna'ya ilişkin endişelerden ötürü ihtiyatlı olmayı sürdürüyor" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rus birliklerinin Ukrayna ile sınırında yeniden askeri tatbikata başlamasının ardından Rusya'yı uyararak, Ukrayna'da tansiyonun düşürülmesi kararı alınan anlaşmanın gereğini yerine getirmek için daha fazla süresinin kalmadığını söyledi.