Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'de gecelik para piyasası oranı, vergi ödemeleri ve düzenleme zorunluluklarının bankacılık sisteminden nakdi çekmesi üzerine son 1 ayın en büyük haftalık artışını kaydetmeye hazırlanıyor.

1. çeyreğin sonlanmasının ardından ve ay sonu likidite zorunluluklarını karşılamak için gereken mevduat ihtiyacından sonra, bankaların bu ay da kurumsal vergi ödemelerini merkez bankasına park etmesi gerekiyor. Çin Merkez Bankası geçtiğimiz haftaki 41 milyar yuanın ardından, bu hafta repo kontratlarıyla piyasadan net 2 milyar yuan (320 milyon dolar) çekti.

Bankalararası kullanılabilir fon miktarının göstergesi olan gecelik repo oranı bu hafta 30 baz puan sıçrayarak, Şanghay saatiyle 10:40 itibarıyla yüzde 2.29'a yükseldi ve 21 Mart'ta sonlanan haftadan bu yana en büyük haftalık sıçramasına işaret etti.

Fonlama maliyetlerinin mevsimsel nakit talebi ve ay sonuna yaklaşılmasının etkisiyle tırmandığını belirten Citic Securities Co.'nun Pekin'deki sabit getirili varlık analistlerinden Deng Haiqing, "Yine de yılın bu zamanlardaki genel duruma bakıldığında likidite nispeten daha bol" dedi.

7 günlük reponun dalgalanması için gereken sabit ödemenin göstergesi 1 yıllık faiz swapı da bu hafta 7 baz puan yükseldi ve bugün yüzde 3.85'e çıktı.