Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's, Rusya'nın kredi notunu en düşük yatırım yapılabilir seviyeye indirdi ve büyümenin kötülemesi ve ABD ve Avrupa'nın Ukrayna geriliminden ötürü yaptırımları artırması hâlinde kredi notunda yeni indirimlerin de yapılabileceğini söyledi.

S&P, Rusya'nın kredi notunun görünümünü Mart'ta negatife çevirmesinin ardından bugün BBB'den BBB-'ye indirdi Reyting kuruluşu Rusya'nın kredi notunu en son Aralık 2008'de indirmişti.

S&P açıklamasında, "Rusya ve Ukrayna arasındaki jeopolitik gerilimin Rus ekonomisinden ciddi miktarlarda hem yerli hem de yabancı sermaye çıkışına neden olabilir ve bu da hâlihazırda zayıflayan büyüme görünümünü olumsuz etkileyebilir" ifadelerine yer verdi.

ABD Başkanı Barack Obama dün Tokyo'da yaptığı konuşmasında ABD ve müttefiklerinin hazırda ek yaptırım listesinin olduğunu ve ülkenin doğusunda askeri güçlerin Rusya yanlısı ayrılıkçılara karşı harekete geçtiği Ukrayna'da tansiyonun düşürülmesi konusunda ilerleme kaydedilmemesi hâlinde ek yaptırımları uygulayacaklarını söyledi.

Diğer derecelendirme kuruluşlarından Moody's 28 Mart'ta Rusya'yı negatif izlemeye alırken, Fitch Ratings, Rusya'nın kredi notunun görünümünü "negatif"e çevirdi.

BCS Financial Group'un para yöneticilerinden Dmitry Dorofeev, Rusya'nın yaptırımlar olmadan neredeyse resesyona girmiş durumda olduğuna dikkat çekerek, "Karar kısmen bekleniyordu" dedi.

Rusya'nın Nisan 2020 vadeli dolar cinsinden tahvilleri dün 4. gününde de değer kaybetti ve faizlerin 15 baz puan artırarak yüzde 4.77'den 18 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesine sıçrattı.