Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:20'de güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, Neste Oil Oyj ve Sandvik AB gibi şirketlerin çeyrek dönem karlarının tahminlerin altında kalması ve Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin artmasının etkisi ile değer kaybetti ve son altı haftadaki beşinci haftalık kazancını daralttı.

Neste Oil, yüzde 5.1 değer kaybetti ve gösterge Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki kayıplara öncülük etti. Sandvik yüzde 3 düştü. Deutsche Bank AG, sermaye artırımı ilan edebileceğine ilişkin bir haberin ardından yüzde 2 kaybetti. Electrolux AB, karının tahminleri aşması ve Avrupa talep büyümesi için tahminini yükseltmesi ile birlikte, son beş yılın en hızlı rallisine yöneldi. Meda AB ise Mylan Inc.'in şirketi almak için yaptığı teklifi artırdığı haberleri üzerine zirveye tırmandı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.8 düşerek günü 333.5 puandan kapattı. Endeks, artan şirket satınalma ve birleşme aktiviteleri ile birlikte bu hafta yüzde 0.3 artış kaydetti. Piyasalar 21 Nisan'da Paskalya tatili nedeniyle kapalıydı.

Lüksemburg'da BGL BNP Paribas SA hisse senedi stratejisti Guillaume Duchesne, "Şirket karları pek iyi değil," dedi ve "Beklentiler göreceli olarak düşük. Geçen ay aaşağı yönde revize edildiler. Rusya'da halen bir sorun var. Bu durumun nasıl gelişeceğini bilmiyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Batı Avrupa'da, Norveç hariç, 18 piyasanın tümünde ulusal hisse senedi gösterge endeksleri düştü. İngiltere'de FTSE 100 yüzde 0.3, Almanya'da DAX yüzde 1.5 ve Fransa'da CAC 40 yüzde 0.8 geriledi.

(19:20'de güncellendi)