Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ) yetkilileri, konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, artan bir şekilde, ülke tahvil piyasasının yükselmekte olan enflasyonu yansıtamadığı ve bunun faizlerde ani artış riskini getirdiği endişesini taşıyor.

Japonya'nın gösterge 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yüzde 0.615 düzeyinde ve tüketici fiyatları enflasyonunun yaklaşık yüzde 2.5 arttığı Mart 2013'ten bu yana fazla bir değişiklik göstermedi. Faizler, BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda'nın bir yıl önce başlattığı, daha önce görülmemiş büyüklükteki parasal teşviklerin bir parçası olan varlık alımlarından dolayı düşük kaldı.

Görüşmelerin gizli olmasından dolayı ismini açıklamak istemeyen kaynaklara göre, Kuroda, gevşemenin piyasa faizleri üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturması gerektiğini, ancak bunun BOJ'un faizler için bir hedefi olduğu anlamına gelmeyeceğini söyledi. Yetklilerin endişeleri, hem borçlanma maliyetlerinin düşük olmasını isteyen, böylece büyümenin güçlenebileceğini düşünen ve hem de ekonomide sarsıntı yaratan piyasa bozulmalarından kaçınmak isteyen merkez bankası ikilimeni yansıtıyor. Kaynaklar, yetkililerin, faizlerin, ekonomi ve fiyatlardaki gelişmelere paralel olarak, kademeli bir artış göstereceğini umduklarını belirtti.

Tokai Tokyo Financial Holdings Inc. başekonomisti Mitsuru Saito, "Faizlerin ani artış riski konusunda çok endişeliyim," dedi ve "BOJ yoğun tahvil alımları ile faizleri aşağıda tutuyor. Eğer BOJ bu politikadan çıkışın yakın olduğu işaretini verirse, uzun vadeli faizlerin çok hızlı artma olasılığı var. Bu noktada, BOJ'un faizleri nasıl aşağıda tutacağını bilmiyorum. Bu, hayal ötesi bir zorluk dönemi olacak" şeklinde görüş bildirdi.