Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg Spot Dolar Endeksi, Fed'in bu hafta yapacağı Nisan ayı toplantısı ve ABD'de gayrısafi yurtiçi hasıla ile tarım dışı istihdam verileri öncesinde, düşüşü üçüncü güne taşıdı.

ABD doları, artan birleşme ve satın alma faaliyetleri ile euro ve sterlin karşısında geriledi. Avustralya doları yükselerek ABD doları karşısındaki üç haftanın en düşüğünden toparlandı. Güney Kore wonu ise iki haftadan uzun bir sürenin en büyük yükselişini kaydetti.

Londra'da bulunan BNP Paribas SA Döviz stratejisti Michael Sneyd, "Bu hafta ABD gayrısafi yurtiçi hasıla ve istihdam verileri ile Fed toplantısı var, bu nedenle döviz hareketliliğini hızlandıracak etkenler göreceğiz" dedi.

ABD dolarının 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden Bloomberg Spot Dolar Endeksi, 1,009.28 ile 17 Nisan'dan bu yana en düşüğü görmesinin ardından, Londra saati ile 09:06'da yüzde 0.2 gerileyerek 1,009.39 puan oldu. Dolar euro karşısında yüzde 0.3 kayıpla 1.3868 dolardan işlem görüyor. Sterlin dolar karşısında 1.6853 dolar ile Kasım 2009'dan bu yana en yükseği görmesinin ardındna, yüzde 0.3 artışla 1.6846'da.

Fed'in Nisan ayı toplantısı 29-30 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek. Ekonomistler Fed'in 10 milyar dolarlık azaltıma devam ederek, aylık tahvil alımlarını 45 milyar dolara düşüreceği görüşünde. Bir başka Bloomberg anketine göre, politika yapıcılar azaltımları 28-29 Ekim tarihlerindeki toplantıda bitirecek şekilde devam edecek.