Advertisement
HABERLER ABONE OL

Vakıfbank ilk çeyrekte 374 milyon TL net karla analist beklentilerini aştı. Net kar rakamı çeyreklik bazda %12’lik yıllık bazda ise %28’lik geri çekilmeye işaret ediyor.  Özsermaye karlılılığı %11,8 olurken aktif karlılık %1,1 olarak gerçekleşti.  Swap maliyetlerinin olmaması nedeniyle 72.3 milyon TL alım satım karı çeyreklik bazda net karı destekleyen unsur oldu. Operasyonel performans beklentileri karşılarken, 158.8 milyon TL’lik takipteki kredilerin toplanması olumlu yansıdı . Takipteki kredi oranı %3,95 olurken, karşılama oranı %92,3 olarak gerçekleşti.  Takipteki kredi oranı bankacılık sektörünün %2,8’lik rakamından yüksek ancak takipteki kredilerdeki iyileşme net karı destekledi.

Komisyon gelirlerinde yıllık %20 lik büyüme beklentisinin altında %18 olarak gerçekleşti.  Net faiz marjında daralma çeyreklik bazda 40 baz puan olarak gerçekleşirken, daralma anlamında bu çeyrekte bankalar arasında 2. Oldu. Net faiz marjı %3,75 olarak gerçekleşirken, banka yönetimi 65 baz puanlık yıllık net faiz marjı daralma beklentisini önümüzdeki dönemde pozitif yönde revize edebileceğini belirtti.  Nisan başından bu yana gerileyen mevduat maliyetleri bunun arkasındaki en önemli sebep.  Mevduat maliyetlerindeki çeyreklik bazda 60 baz puan artış, kredi portföyündeki yeniden fiyatlamayı 40 baz puan yukarı yönlü tetikledi ve Kredi/Mevduat makasında 32 baz puan daralma görüldü. 

Kredi/Mevduat oranı %107,5 olarak oluşurken, sermaye yeterlilik oranı %14’lerde oluştu.
Aşağıdaki tabloda yılın geri kalanı adına Vakıfbank’ın hisse başı kar tahmini, özsermaye karlılığı, aktif karlılığını görebilirsiniz.

BloombergHT Araştırma Servisi

Ayşe İyigündoğdu

aiyigundogdu@bloomberght.com