Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Borsa İstanbul Finansal Türev Ürünler Piyasası Bölümü tarafından üyelere gönderilen genel mektup ile uzun zamandır üzerinde çalışılan ve testleri tamamlanan TLDolar opsiyon sözleşmelerinin 16 Mayıs 2014 Cuma günü işleme açılacağı belirtildi.

Genel mektupta, VİOP'ta TLDolar opsiyon sözleşmeleri ile ilgili hazırlık çalışmaları kapsamında üyeler ve Takasbank katılımı ile 24 - 28 Nisan arasında sistem testlerinin başarılı şekilde tamamlandığı ifade edildi. Sözleşme unsurlarının 433 nolu VİOP İşleyiş Esasları Genelgesi'nde yer aldığı hatırlatılan genel mektupta, 15 Mayıs gün sonunda yayımlanacak mevcut sözleşmeler dosyasının TLDolar opsiyon sözleşmelerini de içereceği kaydedildi.

DolarTL opsiyon sözleşmeleri ilk kez döviz kurlarının hızlı bir şekilde yükselişe geçtiği ve Döviz borcu olan şirketlerle ilgili risklerin öne çıkmasıyla gündeme gelmiş ve Borsa İstanbul bu konuda hızla çalışmalara başlamıştı.

Opsiyon sözleşmeleri, iki taraf arasında yapılan ve ödenecek belli bir tutar karşılığında, belirli bir vadede, bugünden belirlenen bir fiyat üzerinden opsiyona dayanak teşkil eden bir malı, kıymeti veya finansal göstergeyi satın alma veya satma hakkı tanıyor.