Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi ekonomisi, 2014 yılı birinci çeyreğinde, Fransa'nın beklenmedik şekilde duraksaması ve İtalya, Hollanda gibi ülkelerin ekonomilerindeki düşüş ile, beklentinin altında büyüme gösterdi. Enflasyon ise hedef oran yüzde 2'nin yarısının da altında seyretmeye devam ediyor.

Bölge'nin gayrısafi yurtiçi hasılası (GSYH) yüzde 0.2 büyürken, ekonomist beklentilerinin yarısı kadar gerçekleşti. Beklentinin altında kalan veri, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) zayıf enflasyon ve cansız üretim ile savaşmak için gelecek ay teşvik tedbirleri uygulaması konusunda baskı yaratıyor. Almanya'da ekonomi bir önceki çeyreğe göre iki kat artarak yüzde 0.8 genişlerken, Bölge genelinde tekrar ortaya çıkan zayıflığı dengelemek için yeterli olmadı. Portekiz ekonomisi birinci çeyrekte yüzde 0.7 daraldı.

Euro Bölgesi'nde enflasyon oranı Nisan'da yıllık bazda yüzde 0.7 ile AMB'nin yüzde 2'lik hedefinin altında seyretmeye devam etti.

AMB Başkanı Mario Draghi, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamalarda, Yönetim Konseyi'nin Haziran'da harekete geçme konusunda rahat olduğunu söylemişti. Euro Bölgesi'nin rekor uzunluktaki resesyondan toparlanması hala kırılgan seyrederken, enflasyon oranının AMB hedefinin yarısının da altında olmasıyla yetkililer fiyat büyümesini canlandırmaya çalışıyor.

Bir başka Bloomberg anketine göre ekonomistler, Euro Bölgesi'nin ikinci çeyrekte yüzde 0.3 büyüyeceğini öngörüyor.