Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, Tencent Holding Ltd.'nin teknoloji şirketlerini rekora taşımasının, Çin'de ekonomik yavaşlamanın derinleşeceği endişelerini dengelemesiyle altı ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Kore ve Tayvan tahvilleri, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) para politikasını gevşeteceği söylentisiyle yükseldi.

Tencent Holdings Ltd., karın beklentileri aşması üzerine yüzde 5.8 yükseldi. Rus hisseleri, 8 ayın en uzun kazanç dönemine yöneldi. Hindistan rupisi dolar karşısında yüzde 0.5 değer kazandı. China Shenhua Energy Co., kömür satışlarındaki azalmanın ardından yüzde 1.1 düştü. Güney Kore'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 6 ayın en düşüğüne gerilerken, Tayvan'ın 10 yıllık tahvillerinde faiz Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesine indi.

Yükselen her dört hisseye karşı beş hissenin gerilediği MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.2 artarak Londra saatiyle 9:51'de 1,034.10 puana ulaştı. Bu hafta Çin'de açıklanan perakende satışları, sabit getirili varlık yatırımları ve beklentilerin altında kalan sanayi üretimi, ülke ekonomisindeki yavaşlamanın derinleştiği endişelerini beraberinde getirdi. UBS, şirket kazançlarının düşmesi ve zayıf konut piyasasının ekonomik büyümeye darbe vurması sonucunda, Çin'in en büyük şirketlerinin hisselerinde bu yıl yüzde 20 düşüş yaşanabileceğini açıkladı.

Metropolitan Bank & Trust Co'dan Allan Yu,"Teknoloji hisseleri bir süredir ilgi odağı olmuş durumda, ABD ekonomisindeki iyileşme de bu kazançların genişletilmesine yardım edecektir. Çin'in reform yapmaya, ekonomik büyümeyi canlandırmaya ve talebi artırmaya ihtiyacı var. Bir yavaşlama olması halinde bu diğer piyasalara da yayılacaktır" değerlendirmesinde bulundu.