Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de tüketici fiyatları Nisan'da son bir yılın en dik artışını göstererek, dünyanın en büyük ekonomisinde taleplerin zayıf geçen ilk çeyrek sonrasında artması ile enflasyonun toparlanabileceği sinyalini verdi.

Tüketici fiyat endeksi yüzde 0.3 yükselerek, Haziran'dan bu yana en dik artışı kaydederken, bir önceki ayda yüzde 0.2 artış görülmüştü. Bloomberg anketine katılan 82 ekonomistin tahmin medyanı da yüzde 0.3'lük artış yönündeydi. Fiyatlar son 12 aylık süreç baz alındığında, bir önceki ayda gerçekleşen yüzde 1.5 artışın ardından Nisan'da yüzde 2 yükselerek, bir önceki aya göre Temmuz ayından bu yana en büyük yıllık bazda artışı kaydetti.

Enflasyon, Fed'in hedefine doğru yavaş yavaş yükselirken, merkez bankası yetkililerine daha önce görülmemiş tahvil alımı programlarının boyutunu düşürmeye devam etmeleri yönünde uygun zemin hazırlıyor. Talepte artış sağlanması ve tüketicilerin daha yüksek fiyatlarla mücadele edebilmesi için, ücretlerde daha hızlı bir yükseliş ve işe alımlarda artış yaşanması gerektiği düşünülüyor.

Credit Agricole ekonomistlerinden Robert Rosener, "Talep artmaya başlarken, Tüketici Güveni yükselip, tüketicinin fiyat değişikliklerine karşı hassaslığı azaldığında, enflasyonda da bir toparlanma görülecektir. Genel olarak, fiyatlar da 2015 yılı ortalarında normalleşebilir" yorumunda bulundu.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri tüketici fiyatlarında değişiklik olmayacağı ve 0.5'lik artış olacağı aralığında çeşitlilik gösteriyordu.

Bugün açıklanan bir başka rapor ise, ABD'de işsizlik başvurularının, işgücü piyasasının gelişmeye devam etmesiyle, geçtiğimiz hafta yedi yılın en düşük seviyesine gerilediğini gösterdi.