Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de sanayi üretimi Nisan ayında, havaların ısınmasıyla kamu hizmetlerinde yaşanan azalma ve imalattaki geniş çaplı gerilemenin etkisiyle beklenmedik şekilde düştü.

Fabrika, maden ve kamu hizmetlerinden oluşan sanayi üretimi bir önceki ay yaşanan yüzde 0.9'luk artışın ardından Nisan'da yüzde 0.6 geriledi. Bloomberg anketine katılan 81 ekonomistin tahmin medyanı, üretimde herhangi bir değişiklik yaşanmayacağı yönündeydi.Toplam üretimin yüzde 75'ini oluşturan imalat sanayiinde yüzde 0.4'lük düşüş yaşandı.

Nisan ayının hayal kırıklığı yaratan rakamlarının, sert kış şartlarının ardından geçtiğimiz iki aydır toparlanmaya başlayan imalat sanayinde, bu toparlanmaya bir mola verildiği şeklinde yorumlanabileceği belirtiliyor.

Deere & Co, talepte artış bekleyen şirketler arasındaydı. Bugünkü veri aynı zamanda, ekonominin bu çeyrekte daha yüksek büyüme kaydedecek yönde olduğunu gösteren New York Fed Empire State endeksi gibi rakamsal verilere de tezat oluşturdu.

High Frequency Economics'ten Jim O'Sullivian, "Yaygın trend, büyük bir yükseliş yaşanmıyor olsa da imalat sanayiinin oldukça sağlam olduğu yönünde.Güçlü Mart ayının ardından Nisan ayı zayıf gözükebilir ama aslında ikinci çeyrek büyüme rakamlarıyla son derece tutarlı" yorumunda bulundu.

Bloomberg anketinde tahminler yüzde 0.6'lık düşüş ve yüzde 0.5'lik artış aralığında çeşitlilik gösteriyordu. Bir önceki aya ait veri başlangıçta yüzde 0.7'lik artış olarak açıklanmıştı.