Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ukrayna askeri güçleri, ayrılıkçılara doğru harekete geçti. Birliklerin cesaretlenmesinde ABD ve ingiliz üst düzey diplomatların, Ukrayna'da bu ay gerçekleştirilecek olan devlet başkanlığı seçiminin hasıraltı edilmesi durumunda Rusya'nın endüstriyel yaptırımlar ile cezalandırılacağını duyurmuş olmalarının etkisi mevcut.

ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry, Londra'da perşembe günü İngiliz, Fransız, İtalyan ve Alman mevkidaşları ile gerçekleştiridği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada "Eğer Rusya ya da vekilleri seçimlere şaiba karıştıracak olursa ABD ve müttefikleri sonuç olarak sektörel ekonomik yaptırımları uygulayacaklardır. Ayrılıkçılar kargaşa tohumu ekiyorlar. Herkesle dolu tüfek aracılığı ile konuşmanın yolunu arıyorlar." açıklamasında bulundu.

Seçime dair anlaşmazlık kaosta yeni bir dalga riskini körüklüyor. Bu durumda Kiev yönetimi ile ABD'li ve AB'li müttefiklerinin Ukrayna'nın doğusundaki isyan ve ayaklanma ile ilgili Rusya'yı suçluyor olmasının etkisi mevcut. Ruya, ayrılıkçılara 14 Mayıs tarihinde başlamış olan ulusal birlik konuşmalarına katılma çağrısında bulundu. Görüşmeler ayrılıkçı liderlerin katılımı olmadan başlamıştı.

Başkan vekili Turçinov, dün parlamentoda yaptığı açıklamda Ukrayna'nın doğusunda emniyet kuvvetlerinin Slovyansk ve Kramatorsk yakınlarında bulunan 2 isyancı üssü dağıttığını açıkladı.