Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:31'de güncellendi)

Brent, Ukrayna'da yükselen tansiyonun dünyanın en büyük enerji ihracatçısı Rusya'dan tedariği kesintiye uğratabileceği söylentisiyle bu ayın ilk haftalık kazancına yöneldi. Batı Teksas türü ham petrol (WTI), Cushing'te stokların düşmesiyle ikinci haftalık kazancına yönünü çevirdi.  

Petrol vadelileri Londra'da sınırlı değişim göstererek, bu hafta yüzde 1.4 yükseldi. Ukrayna kuvvetleri ayrılıkçıları ülkenin doğusundan temizlemeye çabalarken, ABD ve İngiltere'den diplomatlar bu ay gerçekleştirilmesi planlanan başkanlık seçimlerinin baltalanması halinde Rusya'yı ek yaptırımlarla cezalandırma yönündeki kararlılığını sürdürüyor. Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre, OPEC ham petrolüne olan küresel talebin 2014'ün ikinci yarısında, önceki beklentileri aşacak şekilde güçleneceği tahmin ediliyor.

Frankfurt Commerzbank AG'den Eugen Weinberg, "Önümüzdeki hafta seçimlere doğru gerginlik devam edecek. Seçimlerden sonra dahi ortalık sakinleşecek gibi gözükmüyor. Yani bu istikrarsızlık faktörü devam edecek" yorumunda bulundu.

Temmuz vadeli Brent varil başına, Londra Merkezli ICE Futures Europe'da 32 sente varan yükselerek, Londra saatiyle 12:35'te 109.41'e ulaştı. Tüm kontratlarda işlem hacmi son 100 günün ortalamasının yüzde 29 altında seyretti. Haziran vadeli kontrat dün 25 sent tırmanışla 110.44 dolara ulaşmasının ardından vadesini doldurdu.

Haziran vadeli WTI'ın varil fiyatı, Nymex elektronik işlemlerde 21 sent yükselişle 101.71 dolara çıktı. Bu hafta fiyatlar yüzde 1.8 yükseldi. ABD gösterge petrolü Brent karşısında, ICE Futures Europe'da dünü 8.09 dolardan tamamladı.

(16:31'de güncellendi)