Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

284 kişinin hayatını kaybettiği Soma Maden faciası ile ilgili konuşan Soma Holding YKB Alp Gürkan, "Yasal olarak yaşam odası yapma zorunluluğu yok. Kaza 3 -4 ay sonra olsaydı yaşam odaları tamamlanmış olacaktı." açıklamasında bulundu.

Gürkan yaşam odalarının ana taş bölgeye yapılması gerektiğini, esas üretim alanının alt kısma kayması nedeniyle yeni bir yaşam odasının yapılmasının planlandığını anlattı, "Takdiri ilahi gibi o tür şeylere girmek istemiyorum. Bu kaza eğer 3-4 ay sonra olsaydı bu odalar da bitmiş olacağı için bu insanların hepsi buraya girmiş olacaktı" ifadelerini kullandı.

Gürkan, "Kazayı anlamakta güçlük çekiyorum" dedi.

"Sağladığımız geliri madenlerde güvenliği sağlamak için kullandım." diyen Gürkan "Maden en yüksek güvenlik önlemine sahip." ifadesini kullandı.

Gürkan, bulundukları bölgede 4 ayrı işletmenin olduğunu belirterek "İşletmelerimizi mekanize hale getirdik. Mekanize işletmelerde maliyetler ciddi oranda düşer." bilgisini aktardı.

"Ölenlerin ailelerinin sürekli ihtiyaçlarının giderilmesi için talimat verdim." diyen Gürkan, "Ölenlerin yakınları için vakıf kurulacak." açıklamasında bulundu.

Madende son denetimin mart ayında gerçekleştirildiğini belirten Gürkan, "Eksiklikleri tamamlayıp madeni işletmeye devam edeceğiz." dedi.

Gürkan, yasal olarak alınması gereken en üst düzeydeki emniyet tedbirleri konusunda işletme müdürlerinin yaptıklarının doğru olduğunu söyleyerek, ölümlerin kendisinde muazzam bir infial yarattığını belirtti.

Alp Gürkan gazetecilerin "vicdanının rahat olup olmadığı, yastığa başını koyduğunda rahat uyuyup uyumadığına" yönelik sorusuna, "Benim vicdanım son derece feci kötü durumda. Ölümlerin bende yaratmış olduğu muazzam bir infial var. Yasal olarak bir maden işletmesinde yapılması gereken, alınması gereken en üst düzeydeki emniyet tedbirleri konusunda işletme müdürlerinin yapmış olduğu şeylerin tamamen doğru olduğunu söylüyorum" yanıtını verdi.

Alp Gürkan da, daha önceden yaptığı "işletmenin karlı olduğu" yönündeki açıklamaların hatırlatılması üzerine, kazma kürek ya da daha ileri gelişmiş olan işletmecilikle fiyatların altından kalkınmasının mümkün olmadığını, işletmeleri tamamen mekanize yürüyen, emniyet açısından en iyi teknolojiye getirdiklerini, eski bir işletme olan bu madende de kısmen bunu gerçekleştirdiklerini anlattı. Bu madende çalışan insanların her türlü göçüğe, emniyete karşı güvende olduğunu, yaptıkları çalışmalarla maliyetleri düşürdüklerini ifade eden Gürkan, "Devletin yapmış olduğu maliyeti esas alarak "Kömürün maliyeti budur" demek doğru değil Bu maliyet geçerli maliyet olsaydı o zaman kamu kurumu bunu özelleştirmeye gerek duymazdı. Bizim bu işletmelerde ne bizim ne de diğer işletmelerde yüksek kar marjı yoktur. Buradaki işletmelerde çalışan şirketlerin yıllık kar marjları yüzde 10-15'i geçmez" dedi.