Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

284 kişinin hayatını kaybettiği Soma Maden faciası ile ilgili konuşan Soma Holding Maden İşletmeleri GM Ramazan Doğru "Madendeki Kazanın trafo ile ilgisi yok." açıklamasında bulundu.

Ramazan Doğru, trafoların yangının olduğu yere uzaklığının 2 bin 100 metre olduğunu, şirketlerinin düşüncesine göre kazanın "140 kotunda 4. bant" olarak tabir ettikleri ana yolda meydana geldiğini belirterek, "Tespit edilmesi mümkün olmayan kömür içinde kızışma meydana geldi. Ocağın genel hava girişi olduğu için aşırı hava hızı var. Meydana gelen kızışma nedeniyle yukarıdan düşen korlar çok çabuk yangını şiddetlendirdi. Trafoyla alakası yok. Şu anda o noktaya ulaşıldı. Arkadaşlarımız şu an o noktada çalışıyor. Trafoyla ilgimiz yok bizim. Kazanın nasıl olduğunu bilirkişiler belirleyecek" dedi.

Doğru, "Kazadan önce işletmemizde 2 bin 941 çalışanımız vardı. İçeride en fazla 18 işçi var. Grupta çalışan toplam personelimiz ise 5 bin 800 civarındadır" bilgisini paylaştı.

Doğru olayın meydana gelmesinin ardından konunun kendilerine "Ocakta trafo patladı, göz gözü görmüyor, duman var" şeklinde bildirildiğini, trafonun bin 800 metrede, yangının olduğu yerin ise 2 bin 200 metre civarında olduğunu belirterek, "Trafoyla hiç alakası yok. Trafolarımız sağlamdır" dedi.

İşletmenin genel müdürü Ramazan Doğru, daha önceden yaşam odalarının 500 kişilik olduğunu, bu bölgedeki üretimin bitmesi nedeniyle buranın sökülerek iptal edildiğini, yeni bir yer planladıklarına işaret etti.

İşletme müdürü Akın Çelik de yer üstüne yakın bölgede bir bölümü yapılan yaşam odasına 8 kişinin sığındığını, bunların da hemen zaten yer üstüne çıktığını söyledi.

Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan da yaşam odalarının ana taş bölgeye yapılması gerektiğini, esas üretim alanının alt kısma kayması nedeniyle yeni bir yaşam odasının yapılmasının planlandığını anlattı.

Gürkan, "Takdiri ilahi gibi o tür şeylere girmek istemiyorum. Bu kaza eğer 3-4 ay sonra olsaydı bu odalar da bitmiş olacağı için bu insanların hepsi buraya girmiş olacaktı" ifadelerini kullandı.