Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Libya Hava Savunma Kuvvetleri Komutanı Yarbay Cuma el-Abani ve Bingazi havaalanının güvenliğini sağlamakla görevli güvenlik güçlerinin emekli general Halife Hafter liderliğindeki gruplara katıldığı bildirildi.

Emekli general Halife Haftar, geçen cuma günü Bingazi'deki devrimci birliklere "tekfircilik ve aşırılık" suçlamasında bulunarak, bu gruplara karşı "onur savaşı" başlattığını duyurmuştu.

Libya Sağlık Bakanlığı, cuma gününden bu yana Haftar'a bağlı birliklerle orduya bağlı Ra'fallah es-Sehati Taburu arasında çıkan çatışmalarda 75 kişinin öldüğünü, 141 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

Haftar, 14 Şubat 2014'te televizyon ekranlarından yaptığı açıklamada, askeri ve hayati öneme sahip noktaların ele geçirildiğini ve Milli Genel Kongre'nin çalışmalarının durdurulduğunu ifade etmişti. Dönemin Başbakanı Ali Zeydan ise söz konusu durumu "başarısız darbe girişimi" olarak nitelendirmişti. Olayın ardından Haftar hakkında gözaltı kararı çıkarılmış ancak bu karar uygulanmamıştı.

Abani, "Libya'yı terörden temizlemek ve ülkenin birliğini korumak için onur operasyonuna katıldığımı ilan ediyorum" dedi.

Tubruk'taki hava, kara ve deniz güçleri, istihbarat servisi, genel istihbarat, askeri polis, Ömer el-Muhtar Taburu, Tobruk Ulusal Güvenlik Müdürlüğü, eski Başbakan Ali Zeydan, Bingazi Emniyet Müdürlüğünde görevli polisler ve Özel Kuvvetler Komutanı Albay Venis Buhamade'nin, emrindeki güçlerle Bingazi'de ordu birlikleriyle çatışan emekli general Hafter liderliğindeki gruplara katıldığı duyurulmuştu.

Libya Sağlık Bakanlığı, cuma gününden bu yana Haftar'a bağlı birliklerle orduya bağlı Ra'fallah es-Sehati Taburu arasında çıkan çatışmalarda 75 kişinin öldüğünü, 141 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

 

-Libya'daki İhvan Başkanı Kebti: Diyaloğun alternatifi yok, dış müdahaleyi reddediyoruz

Libya'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Başkanı Beşir el-Kebti, ''Diyaloğun alternatifi yok, dış müdahaleyi reddediyoruz'' dedi.

''Emekli general Halife Hafter, bu müzakerelerin bir parçası olabilir mi'' sorusuna Kebti, "Bizim için önemli olan Libya'nın çıkarıdır. Hafter veya başka biri olsun, önemli olan herkesin aynı konuda anlaşmasıdır. Aksi takdirde herkes silah diliyle hareket edecek ve herkes zarar edecek" cevabını verdi.

Hafter'in, dün eş-Şark el-Avsat gazetesine verdiği demeçte, İhvan'ı ''radikal'' diye nitelemesi ve yargılamakla tehdit etmesini ise Kebti, siyaset arenasına girmek ve destek almak için bölgesel ve dış taraflarla flört etme ve pazarlık yapma çabası olarak niteledi.

Kebti, "Biz Libya halkının bir parçasıyız. Hafter ise şiddetten ve terörden zarar görmüş ve bunları yapması mümkün olmayan bir cemaatten bahsediyor" yorumunda bulundu.

İhvan'ın kendisine karşı yapılacak operasyona hazır olup olmadığı sorusunu da yanıtlayan Kebti, "Bizim için en önemlisi Libyalıların çıkarıdır. Biz yönetimde değiliz, sadece bir kısmımız Adalet ve İnşa Partisi'ne katılmış durumda. Her zaman çatışmaya karşı durmaya devam edeceğiz" dedi.