Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası (BoE), bazı yetkililer için faiz artırım tarafına dair parametlerin güçlendiğini açıkladı. BoE en son faiz artırmına 2007 yılında gitmişti.

Para Politkası Komitesi, heyetteki 9 üye içinden bazı üyelerin kararlar ile ilgili bu ay "daha dengeli" hale geldiğini açıkladı. Kararda ekonomin toparlanırken konut piyasası balon riskinin büyüyor olmasının etkisi de mevcut. Bununla birlikte heyetin tamamı faizi rekor düşük orandan artırıma geçirmeden önce "durgunluğun azaldığı ile ilgili daha fazla kanıt" görme konusunda hemfikirler. PPK, faiz oranını yüzde 0.5'de tutma konusunda kararı oybirliği ile aldılar.

Merkez bankası yetkililerinin görüşleri, Başkan Mark Carney'nin borçlanma maliyetlerini düşük tutma çabasının anahtar ölçüsü olan ekonomide kapasite fazlasının boyutu konusunda ayrılıyor. Önceleri, Carney'nin yönlendirmesi işsizliğe odaklanıyordu. Ancak işsizlik oranının beklenenden hızlı düşüş göstermesiyle bu yaklaşım değiştirilmişti.

Başta konut piyasasında olmak üzere finansal dengesizlik riskine dikkat çekilen tutanaklarda, bunun gibi tehditlerin ilk olarak İngiltere Merkez Bankası Mali Politika Komitesi tarafından ele alınacağı belirtildi. Onaylanan mortgage kredilerinde görülen azalma ve satılık konut açığına yönelik sinyaller, özellikle Londra'daki konut fiyatlarında devam eden canlılık bağlamında dikkate değer gelişmeler olarak yorumlandı.