Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen, Japonya merkez bankası Bank of Japan'ın (BOJ) para birimini zayıflatabilecek bir karar olan teşvikleri artırma kararını almaması ve ılımlı bir ekonomik toparlanmanın sürmesini beklediklerini açıklaması ile, dolar karşısında üç ayın zirvesine tırmandı.

Japonya para birim, ABD tahvil faizi ile Japonya tahvil faizi arasındaki farkın Ekim'den bu yana en düşük seviyeye gelmesi ile, Fed'in bugün Nisan ayı toplantı tutanaklarını açıklaması öncesinde güçlendi. Sterlin, perakende satışların Nisan'da ekonomist tahminlerinden fazla yükselmesi ve Bank of England'ın (BOE) faiz artırımı durumunun daha dengeli hale geldiğini söylemesi ile yükseldi. Avustralya doları, Tüketici Güveninin gerilemesi ve demir cevheri fiyatlarının düşmesi ile son iki ayın en dik düşüşünü korudu.

Yen dolar karşısında yüzde 0.3 prim yaparak New York saati ile 07:00'de 101.05 yenden işlem görürken, 100.82 ile 5 Şubattan bu yana en güçlü düzeyi gördü. Yen euro karşısında ise yüzde 0.4 değer kazandı ve 138.26 yen olurken, 138.26 ile 7 Şubat'tan bu yana en yükseğe dokundu. Euro dolar karşısında büyük bir değişiklik yaşamayarak 1.3686 dolarda.

BOJ 2 günlük para politikası toplantısının ardından, aylık 7 trilyon yen tutarında tahvil alımına devam edeceğini açıkladı. Toplantı öncesinde gerçekleştirilen Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin yüzde 44'ü, BOJ'un Temmuz ayında ek teşvik adımı atacağı görüşünde.