Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:19'da güncellendi)

Euro, Almanya'da işsizliğin bu ay beklenmedik şekilde yükselmesi ve Euro Bölgesi'nde kredilerin daralması ile Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) teşvikleri artırma ihtimalinin artmasıyla, üç aydan uzun bir sürenin en düşüğüne geriledi.

Euro, Bölge'de M3 para arzının beklentinin altında artış göstermesi ile AMB'nin 5 Haziran'daki toplantısında faiz indirimine gideceği söylentilerinin güçlenmesi üzerine zayıfladı. Yen, ABD Hazine tahvillerindeki düşüş ile önemli para birimlerinin tamamı karşısında güçlendi. Yeni Zelanda doları, iş dünyası güveninin gerilemesi ile 16 önemli para biriminin tamamı karşısında zayıfladı.  Rus rublesi bu ay, en çok işlem gören 31 para birimi arasında dolar karşısında en büyük yükselişi kaydetti.

UBS AG stratejistlerinden Shahab Jalinoos, "Piyasa Avrupa Merkez Bankası'nın parasal gevşemeye gideceği beklentisine sahip, bu da euro satışı için sebep oluşturuyor. Euronun 200 günlük seyir ortalaması test edildi. Bu da itici gücün temeline katkıda bulundu" yorumunda bulundu.

Euro dolar karşısında, 13 Şubat'tan bu yanaki en düşük seviye olan 1.3591 doları gördükten sonra, yüzde 0.3 düşerek New York saatiyle 13:05'te 1.3595 seviyesine geriledi. Euro yen karşısında ise yüzde 0.5 değer kaybederek 138.37 oldu. Dolar yen karşısında yüzde 0.2 kayıpla 101.77 seviyesine indi.

(21:19'da güncellendi)