Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Çin Halk Kurtuluş Ordusu Genelkurmay Başkan Yardımcısı Sun Cienguo, ülkesi ile siber casusluk gerilimi yaşayan ABD'yi dünyanın bir numaralı "siber hırsızı" olarak niteledi.

Şinhua ajansının haberine göre, Çin'de uluslararası bir güvenlik seminerinde konuşan Sun, ABD'nin hem askeri hem de siyasi istihbarat ve ticari sırları elde etmek için "siber hırsızlık" yaptığını iddia ederek, ABD'nin diğer ülkeler tarafından da bu anlamda suçlanması gerektiğini kaydetti.

Sun, ABD'nin geçen hafta beş Çinli askeri yetkiliyi siber casuslukla suçlamasına atıfta bulunarak, ABD'nin "siyasi ve askeri istihbarat alanındaki siber casusluğun yaygın bir uygulama olduğunu" belirtip, ticari sırların hırsızlığının yasa dışı olduğunu söylemesini "saçma" olarak değerlendirdi.

"Hırsız, 'hırsızı durdurun' diye ağlıyor" ifadesini Çinli general, ABD'nin son hareketinin uluslararası normları ihlal ettiğini ve Çin-ABD ilişkilerine zarar vereceğini dile getirdi.

ABD, geçen hafta 5 Çinli askeri görevlinin siber casusluk faaliyetiyle çeşitli Amerikan firmalarından stratejik bilgi çaldıkları iddiasını gündeme getirmişti.

Çin ise suçlamaların "uydurma unsurlara dayandığını" ve ABD ile Çin arasındaki "işbirliği ve karşılıklı güveni" tehlikeye atacağını açıklamıştı. Çin tepki olarak, geçen yıl kurulan ABD-Çin siber güvenlik çalışma grubunun faaliyetlerini askıya aldığını ilan etmişti.

Diğer yandan, dün Çin'de internet ve enformasyon alanında faaliyet gösteren bir kuruluş, hazırladığı "ABD'nin Küresel Gözetim Kaydı" adlı raporda, doğrudan Çin'e karşı gizli siber faaliyetlerin yürütüldüğünü bildirmişti.