Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Konut sektöründe ağır ilerleyen toparlanma, Fed Başkanı Janet Yellen ve merkez bankasındaki çalışma arkadaşlarını hem şaşırttı hem de endişelendirdi. Zira, bu konuda ellerinden ne gelebileceği belirsiz.

Goldman Sachs Group ve Macroeconomic Advisers ekonomistlerine göre, sektör sert geçen kışın gölgesinde kalan ilk çeyrek verileri sonrasında toparlansa da, bu toparlanma yine de önceki tahminlerin altında kalacak. Bu nedenle ekonomistler, 2014'ün ikinci çeyreğine yönelik büyüme beklentilerini yüzde 3.5'tan yüzde 3.25'e indirdi.

Macroeconomic Advisers ekonomisti Ben Herzon, "Konut sektörü gittikçe büyüyen bir kaygı" yorumunda bulundu.

Yellen ve pek çok çalışma arkadaşı da bu görüşe katılıyor. Janet Yellen 7 Mayıs'ta Kongre'ye yaptığı sunumda konut sektörüne ekonomik görünüme risk oluşturabilecek bir alan olarak dikkat çekerken, Fed New York Başkanı William Dudley de geçen hafta yaptığı açıklamada sektörün daha önce ne kadar zayıf olduğuna şaşırdığını belirtti. Dudley ayrıca hala ilk çeyrekteki yavaşlamanın ardından büyümenin yüzde 3 civarındaki yörüngesine geri döneceğini düşündüğünü söyledi.

Fed açısından asıl sıkıntı, konut sektöründe yavaşlamaya sebep olan tüm faktörlerin kendi kontrolü dışında etkenler olması. Fed'in elinden, para politikasını uygulama şekliyle mortgage faizlerini etkilemek dışında pek birşey gelmiyor. Aksine, eli sıkı bankalar ve ihtiyatlı kredi kullanıcıları gibi talepteki düşüşü etkileyen faktörler konusunda Fed'in yapabileceği hiç bir şey yok.