Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yayınlanan bir rapora göre, İranlı bir hacker ağı, ABD'li kanun yapıcılar, savunma anlaşmalarının tarafları olan isimler ve en az bir orgeneral ile dostluk kurarak onlardan bilgi sızdırmaya yönelik üç yıl süren ayrıntılı bir siber harekat yürüttü.

Bu çabanın, İran hükümetiyle bağlantılı olması halinde, Tahran yönetiminin ABD ve Çin gibi rakiplerine yönelik geniş çaplı bilgisayar korsanlığı faaliyetlerini büyüttüğü sonucuna varılabilir. Dün siber güvenlik şirketi iSight Partners tarafından yayınlanan raporda, yakın zamanlı ve özensiz olarak nitelendirilen girişimin, yapılan hatalara rağmen geniş etki alanı ve kurbanların sosyal medyada ifşa edilmesinde izlediği akıllıca stratejiye dikkat çekiliyor.

iSight’ın raporunda, siber korsanlık faaliyetlerini yürüten grubun, sahte bir haber kurumu ve uydurma bir gazeteci kadrosu oluşturduğu belirtiliyor. Rapor, sahte kimlik kullanan hackerların, Facebook ve benzeri sosyal medya platformları üzerinden, kişisel bilgilerine ve e-posta hesaplarına erişim sağlama amacıyla yaklaşık 2000 ordu, hükümet ve diplomatik misyon yetkilisiyle iletişim kurmaya çalıştıklarını ortaya koydu.

Güvenlik araştırmacıları hedefteki isimlerin yalnızca ABD'den olmadığının, İngiltere, Suudi Arabistan ve Irak'tan yetkililerinde takibe alındığının altını çiziyor. İlginç olan bir diğer nokta ise, hackerların bu operasyonu tam bir mesai gibi yürüttüklerinin görülmesi oldu. Zira siber korsanların Tahran yerel saatine göre öğle yemeği molasına çıktıkları ve Perşembe öğleden sonradan Cumartesi sabahına kadar süren İran'ın haftalık tatil sürelerinde sessizliğe büründükleri saptandı.