Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brezilya hisselerindeki satış ve ülke para biriminin Mayıs ayının son işlem gününde gösterdiği performans, en büyük dört gelişmekte olan ülke Borsasından oluşan birleşik piyasanın zayıf noktasını ortaya serdi. 

Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'e yayılan rallide, düşüşlerle birlikte ortaya çıkan temel zayıflık, büyümenin yavaşlıyor oluşuydu. İlk çeyrekte Brezilya ekonomisinin zayıfladığını gösteren rapor, gösterge hisse senedi endeksinde yüzde 1.9'luk, para birimi realde ise yüzde 0.8'lik düşüşe sebep olarak,aylık kazançları sildi.

UBS AG ve Deutsche Bank AG'ye göre, BRIC ülkelerinde 2009'dan bu yana görülen en düşük büyüme oranı, ABD, Avrupa ve gelişmiş ülke piyasalarındaki emsallerine göre daha zayıf kalan piyasaların, rekor düzeyde düşük faiz oranlarına dayanan kazançlarını da olumsuz etkileyecek.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kırım'ı ilhakı sonrası Rus Micex endeksinin kayıpları silmesiyle, BRIC ülkeleri olarak adlandırılan dört ülke hisseleri, geçen ay piyasa değerlerini 260 milyar dolar artırdı. Hindistan rupisi 11 ayın zirvesine tırmanırken, Çin hükümet tahvilleri 2008'den bu yana en büyük kazancını kaydetti.

Geçtiğimiz ay Hindistan hisselerine dair tavsiyesini nötre çeken ve diğer üç BRIC ülkesi piyasasını "Hindistan'dan da daha az çekici" olarak nitelendiren Deutsche Bank stratejistlerinden John-Paul Smith, "Uzun vadeli düşük performans konusu hala bitmemiş bir hikaye" yorumunda bulundu.