Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, Çin imalat sanayisinin son 5 ayın en hızlı genişlemesini gerçekleştirmesi ve dünyanın en büyük endüstriyel metal tüketicileri için talep beklentilerini desteklemesiyle 2 haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

Çin İstatistik Kurumu ve Lojistik Federasyonu’nun dün yaptığı açıklamaya göre Satın Alma Yöneticileri Endeksi, Mayıs’ta 50.8’e yükseldi. Bloomberg anketine katılan analistlerin tahmin medyanı 50.7 yönündeydi ve 50’nin üzerindeki rakamlar genişlemeye işaret ediyor. Çin finansal piyasaları ulusal tatil dolayısıyla bugün kapalı olacak.

Londra’daki Marex Spectron Group Analitik Satışlar Başkanı Vicky Sanders, "Metaller beklenenden iyi gelen Mayıs ayı Çin imalat verisinden destek bularak güçlendi" ifadelerini kullandı.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası’nda (LME), 1.3’e tırmanmasının ardından, Londra saat ile 9:54’te yüzde 1.2 değerlenerek ton başına 6,926 dolardan alıcı buldu. Temmuz vadeli bakır kontratları ise New York Comex'te 1.4 oranında artış göstererek pound başına 3.1665 dolara ulaştı.

Bloomberg tarafından derlenen verilerine göre Şanghay, Londra ve New York’taki borsalar tarafından izlenen bakır stokları bu yıl yüzde 45 oranında gerileyerek 2008 yılından bu yana en düşük seviyesini görmüş oldu. Geçen ay 2005'ten bu yana en hızlı düşüşünü kaydeden Londra Metal Borsası stokları bugün de yüzde 0.3 oranında düşerek 170,825 tona geriledi.
 
Üç ay vadeli nikel kontratları Mayıs’ta üst üste 6. aylık yükselişi tamamlayarak yüzde 1.4 arttı ve ton başına 19,510 dolara ulaştı. Dünyanın öncü nikel üreticilerinden Endonezya‘nın, Ocak ayında işlenmemiş cevherlerin ihracatını engellemesinin ardından, paslanmaz çelikte kullanılan metal bu yıl yüzde 40 yükseliş göstererek, LME'de işlem gören altı önemli metal arasında en dik artışı kaydetti.

Alüminyum, çinko, kurşun ve kalay Londra'da değer kazandı.