Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Başkanı Barack Obama, kendi içinde siyasi riskler de barındıran iklim değişikliğiyle mücadele planının bir parçası olarak, ülkenin enerji santrallerinin sera gazı salınımını 2005 yılı seviyelerinden yüzde 30 daha aşağı indirmeyi teklif edecek.

Teklifin bugün Washington'da ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından açıklanması bekleniyor. Teklifin önünü kesmeyi hedefleyen Cumhuriyetçilerden anında tepki toplayan önerge, ABD'nin küresel ısınmayla mücadele alanında attığı en büyük adımlardan birini oluşturuyor.

Obama dün, kongredeki Demokratlar, EPA Yöneticisi Gina McCarthy ve Beyaz Saray danışmanı John Podesta ile yaptığı görüşmede, önergeye destek toplamaya çalıştı. Önerinin yasalaşması halinde yükselen elektrik fiyatlarının ekonomiye zarar vereceği yönündeki eleştirileri reddeden Obama kendisini dinleyen Demokratlara, "Lütfen hücuma geçin" dedi.

Yasa teklifinin, gerekli görülen bir dizi seçeneği içermesi ve 2030 yılı itibariyla 2005 sera gazı salınımı seviyesinden ortalama yüzde 30 kesinti önermesi bekleniyor. Sera gazı salınımı geçen yıl zaten 2005 yılındaki seviyeden yüzde 15 aşağı çekildiği için, önerilen kesinti aslında mevcut seviyeden yüzde 20'nin de altında bir ekstra azaltım yapılması anlamına geliyor.

ABD'nin en büyük ve en köklü çevre kuruluşlarından Sierra Club, 2020 itibariyla mevcut seviyelerden yüzde 25 kesinti yapılmasını talep ediyordu.