Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Vladimir Putin'in bölgesel hırsları, finansal piyasaların aleyhine işliyor.

Rus Devlet Başkanı Ukrayna konusundaki yeni hamlesini planlarken, yatırımcılar Putin'in yakın çevresinin durup düşünmesine neden oluyor. Putin'in Mart ayında uluslararası tepkiyi hiçe sayarak Kırım'ı ilhak etmesiyle, Rus hisseleri 2009 yılından bu yana en iniş çıkışlı dönemine girdi. Rublenin euro karşısındaki iniş çıkışları bugüne kadar kaydedilen en yüksek seviyeye ulaşırken, ülkenin para biriminin diğer gelişmekte olan ülke para birimleri karşısındaki dalgalanmalarına dair beklentiler son iki yılın en yükseğinde.

Bu tablo yatırımcıları, zaten hali hazırda resesyona yaklaşmış ve ekonomik büyüme konusunda doğal kaynaklara bağımlı olan ülkeye yönelik daha tereddütlü hale getiriyor. Putin ülkesinin gücünü dünyaya kanıtlama motivasyonuyla hareket etmeye devam ederken, Ukrayna'nın doğusunu ele geçirme yönündeki hamleleri uluslararası yaptırım ihtimalini artırarak Rusya'dan dışarıya para kaçışı riskini de yükseltiyor.

Kazimir Partners Ltd.'den Mansur Mammadov, "Piyasaların nerede konuşmaya başladığını, siyasilerin hangi noktada dinlemeye ve uyum göstermeye mecbur kaldığını anladık. İniş çıkışlar tsunami gibiydi ve bu tsunaminin politikacıların Ukrayna'daki Rus genişlemesinin zaten yavaşlayan ekonomi için çok fazla olduğunu anlamalarına yardımcı olduğunu düşünmek mantıklı olur" yorumunda bulundu.