Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Çin'de imalat endeksi 4 ayın yükseğinde açıklandı. Veri, azalan istihdam ve konut piyasasındaki zayıflığın yetkililerin çok daha fazlasını yapması gerektiği konusunda baskı yaratmasına rağmen ekonominin istikrarlı olduğuna işaret etti. Bununla birlikte dün açıklanan resmi PMI verisi ile aradaki fark da dikkat çekti.

HSBC Plc ve Markit Economics'in Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), Mayıs ayında Nisan ayındaki 48.1 seviyesinden 49.4'e yükseldi. Bloomberg News analistlerinin medyan tahmini ise 49.7'ydi.

Başbakan Li Keqiang'ın bu yıl için yüzde 7.5 büyüme hedefini tutturmak istmesi ile hükümet, küçük işletmelere hız kazandırmak ve bütçelenmiş fonların harcanmasını hızlandırmak için bazı bankaların mevduat munzam karşılıklarında azaltıma gidecek. Yetkililer, büyümeyi tehdit eden konut piyasasındaki düşüş ile başa çıkmaya çalışırken gölge bankacılık, çevre kirliliği ve yolsuzluk ile mücadelenin de ağırlığını taşıyorlar.

HSBC'nin Hong Kong'taki baş Çin ekonomisti Qu Hongbin konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Son Mayıs ayı PMI verisi ekonominin istikrar kazandığını gösteriyor. Daha güçlü politik destek temnat altına alındı. Önümüzdeki aylarda hem para heö de mali politikada gevşemenin kademeli olarak gerçekleşmesini bekliyoruz." yorumunda bulundu.

Asya hisse senetleri, verinin, ön okuması 49.7 olan seviyenin altında kalması ile kazançlarını geri verdi, ardından yükselişe geçti. MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 11.08'de yüzde 0.3 yükseldi, daha önce ise yüzde 0.5 kadar yükseliş göstermişti. 30 Mayıs tarihindeki zorunlu karşılıklar görüşmesinin ardından Çin'in gösterge faiz oran swapları düştü.