Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Eskişehir'de bir öğrenci, "Uçan Araba" adını verdiği projesiyle yerden ve havadan gidebilen, otonom hareket eden farklı ara yüzlerle kontrol edilebilen bir prototip yaptı.

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Bölümü 4. sınıf öğrencisi Gökhan Göl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıllarda Avrupa'da üretilen uçan arabadan esinlenerek böyle bir projeye başladığını söyledi.

Avrupa'da üretilen aracın iniş ve kalkışlarda piste ihtiyaç duyduğunu belirten Göl, şöyle konuştu:

"Benim yaptığım sistemde araçlar herhangi bir piste ihtiyaç duymadan oldukları yerden kalkıp inebilirler. Bu sayede belki de Türkiye'de uçan araba fikri hayata geçirilmiş olur. İki farklı prototip geliştirdim biri iç ortamlarda daha etkili oluyor, diğeri ise dış ortamlarda fotoğraf ve görüntü çekilebiliyor. Araç, ayrıca haritalama sistemlerinde kullanılabilir. Bu sistemle gün içinde sıcaklık değerlerini ölçüyoruz. Yerde bir araba olarak gidebilecek, dikey iniş kalkış yapabildiği için de hava aracı olarak kullanılabilecek. İlerde sokakların bu tarz araçlarla dolacağı düşünülüyor. İnsanlı ve insansız olarak kullanılabilecek. Hedeflediğimiz nokta, yerden ve havadan insanlı gidebilecek bir araç."


-"Şu anda Türkiye'de böyle bir proje yok"

Göl, söz konusu aracı şu an data toplama amaçlı kullandıklarını anlatarak, "Belki geliştirilerek bu şekilde bir araç Türkiye'de üretilir ve o pazara dahil oluruz. Şu anda Türkiye'de böyle bir proje yok. Avrupa'da üretilen bir sistem var ancak sabit kanatlı olduğu için piste ihtiyaç duyuyor. Tasarladığımız sistem ise piste ihtiyaç duymadan kullanılabilinecek" dedi.

Göl, ayrıca prototipin kullanılmasıyla ilgili tüm yazılımları da kendisinin geliştirdiğini, aracın android işlemcili cep telefonlarıyla bile kullanılabileceğini sözlerine ekledi.