Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, Avrasya Bölgesi'nin dünya ekonomisi için önemli olmaya devam edeceğini belirterek, "Borsa İstanbul olarak, Avrasya bölgesi üzerinde hem ülkenin bölgedeki etkinliğini artırmaya hem de bir bölgesel işbirliği projesi olarak Avrasya entegrasyonunu sağlamak için üzerimize düşen çalışmaları yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Turhan, BloombergHT medya sponsorluğundaki "The Euromoney Eurasia Forum"unun açılışında yaptığı konuşmada, İstanbul'u "dünyanın merkezi olan şehir" şeklinde nitelendirerek, Türkiye'nin son 12 yılda başlattığı yapısal reform çizgisini sürdürdüğü müddetçe bütün yolların İstanbul'a çıkmaya devam edeceğini ifade etti.

Yapılan araştırmalara göre, 1980 yıllarında yüzde 30 ile 40 arasında seyreden yükselen piyasa ekonomileri ve gelişmekte olan ülkelerin dünya üretimine katkılarının, bugün yüzde 60 düzeyine geldiğini belirten Turhan, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) tahminlerine göre gelecek 20 yılda bu rakamın yüzde 74 seviyesine yükseleceğini kaydetti.

Turhan, dolayısıyla gelişen ülkeler ve yükselen piyasa ekonomilerinin dinamizmini oluşturan Avrasya Bölgesi'nin, dünya ekonomisi için önemli olmaya devam edeceğine dikkati çekerek, "Bu çerçevede, biz İstanbul Finans Merkezi projesini, İstanbul'a ve hatta Türkiye'ye ait değil, bölgesel kalkınmaya ve küresel finansal sistemin daha istikrarlı bir şekilde gelişmesine katkı yapacak bir proje olarak tanımlıyoruz. Borsa İstanbul olarak yeni yapımızla ortaya çıktığımız günden beri, İstanbul Finans Merkezi projesinin güçlenmesi ve gelişmesi için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz" ifadelerini kullandı.


- "Türev piyasaları geliştirmeye çalışıyoruz"

Dünyadaki şirketlerin yüzde 95'ini KOBİ'lerin oluşturduğunun tahmin edildiğini aktaran Turhan, kendilerinin de yatırım ortamının iyileştirilmesine ve KOBİ'lerin finansal risklerini daha etkin yönetmelerinin yanında, bu işletmelerin finansman sorunlarını daha kolay çözmelerine katkıda bulunmak için bu yıl bir takım projeleri devreye alacaklarını anlattı.

Turhan, ekim ayında devreye almayı planladıkları "Private Market-Özel Pazar" projesine değinerek, bu sayede girişimcilik çalışmalarını desteklemek noktasında hem bir araştırma merkezi kurmayı hem de uluslararası bir konferansa ev sahipliği yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Türev piyasaları geliştirmeye çalıştıklarını da vurgulayan Turhan, mayıs ayında Döviz opsiyon piyasalarını devreye aldıklarını ve bu piyasayı yurtdışından direkt piyasa katılımına açık hale getirmeyi düşündüklerini dile getirdi.

Turhan, şunları kaydetti:

"Avrasya Bölgesi'nde Borsa İstanbul'un etkinliğinin arttığının önemli bir göstergelerinden biri de Balkanlardaki bazı borsalarda, onların verilerini İstanbul Borsası üzerinden pazarlama ve dağıtımını yapma konusunda anlaştık. Şu anda Saraybosna Borsası Endeksi'nin türev ürünlerini Borsa İstanbul pazarlıyor ve yakında Borsa İstanbul'da inşallah bu ürünler işlem görmeye başlayacak.

Emtia piyasaları da KOBİ'ler için son derece önemli. Hem emtia fiyatlarından kaynaklanabilecek riskleri hem de enerji risklerini daha etkin yönetmelerini mümkün kılmak üzere, yakın dönemde devreye alacağımız çelik hurdasına dayalı vadeli işlem sözleşmeleri, çelik kütüğe dayalı vadeli işlem sözleşmeleri ve elektrik gücüne dayalı vadeli işlemler sözleşmelerinin de bu anlamda katkı sağlayacağına inanıyorum."

Bölgede altın piyasasının da önemli olduğuna işaret eden Turhan, bunu daha etkin, şeffaf ve tasarrufların birikimine finans sektörü kanalıyla reel sektöre aktarımına imkan tanıyacak şekilde gram altın sözleşmelerini yakın dönemde devreye aldıklarını anımsattı.

İbrahim Turhan, kurum olarak Avrasya bölgesi üzerinde hem ülkenin bölgedeki etkinliğini artırmaya hem de bir bölgesel işbirliği projesi olarak Avrasya entegrasyonunu sağlamak için üzerlerine düşen çalışmaları yapmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.