Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch, aracı kurumlarla ilgili yürürlüğe girecek yeni yasanın sektördeki güveni artıracağını belirtti.

1 Temmuz tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni varlık yönetim yasasının Türkiye'de varlık yönetim şirketlerinin kontrolündeki varlık miktarının artırılmasına yardım edeceğini aktaran kuruluş, aynı zamanda sektördeki rekabetin de artacağını öngördü.

Fitch, Sermaye Piyasası Kurumu'nun Türkiye varlık yönetim sektörünü Avrupa’nın kurumsal standartlarına yaklaştırmak için uzun süredir devam eden girişimlerinin parçası olan yeni yasal düzenlemelerin, fonlara daha kolay ulaşım imkanı sağlayacağını savundu.

Yeni yasanın fon yöneticilerinin yeni fonlar başlatmasını kolaylaştıracağına dikkat çeken Fitch, bunun sektörde daha fazla rekabeti cesaretlendireceğini vurguladı. Sektörde varlık yönetim şirketi sayısının 21'den 27'ye yükseldiğine işaret eden Fitch, bununla birlikte en büyük 5 şirketin hala sektörün yüzde 70'ini kontrol ettiklerini de hatırlattı.

Fitch, atılan adımlara rağmen Türkiye'nin uluslararası standartları yakalamasının önünde hala uzun bir yol olduğunu belirtirken, Türk varlık yönetim piyasasının hala yerel bir piyasa olduğunu ve yerel oyuncular tarafından domine edildiğini de vurguladı.