Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun açıkladığı veriye göre konut fiyatları Mayıs ayında 70 şehrin 35'inde Nisan ayına göre düşüş gösterdi. Bu düşüş Mayıs 2012'den bu yana en çok düşüşe işaret ediyor. Şangay'ın finans merkezinde fiyatlar Nisan ayına göre yüzde 0.3 düşerken iki yılda ilk azalmasını da göstermiş oldu. Güneydeki iş merkezi Shenzhen'de ise fiyatlar 0.2 azalma olarak kaydedildi.

Hong-Kong merkezli Societe Generale SA'nın Çin ekonomisti Yao Wei “Konut piyasasındaki durum gözle görülür bir şekilde kötüye gidiyor. Riskli olan ise üreticilerin fiyatları daha da düşürmesi halinde alıcının iyice çekinmesi ihtimali. Alıcı şu an fiyatların düşüp düşmeyeceğine göre pozisyon alacak.” diye konuştu.

Boş konut fazlasıyla karşı karşıya olan Çin'in konut endüstrisi, Başbakan Li Keqiang'ın 2014 büyüme hedefini tehdit eden yavaşlamayı durdurmaya yönelik küçük çaptaki teşvik politikalarını riske atıyor. Merkez Bankası geçen ay ülkedeki en büyük bankaları daha fazla mortgage vermeye çağırırken, devlet son 4 yılda getirilen fiyatları azaltmaya yönelik konut kısıtlamalarında geniş çapta bir gevşemeye gitmiyor.