Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in bugün açıklayacağı para politikası kararı öncesinde faiz oranı artırımı zamanının öne çekileceği söylentileri ile, elişen ülke para birimleri değer kaybetti ve Japonya hariç Asya hisseleri geriledi. Avrupa endeks vadelileri yükselirken, çinko son bir haftanın en yükseğine ulaştı. Buğdat ve mısır da artış kaydetti.

Endonezya rupisi Londra saati ile 07:20'de yüzde 0.7 düşüşle dört ayın en düşüğüne gerilerken, Malezya ringiti yüzde 0.4 değer kaybetti ve Tayland bahtı yüzde 0.1 geri adım attı. Güney Kore'de Kospi endeksinin yüzde 0.6 gerilemesi ile Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 kayıp yaşadı. Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 0.2 ilerlerken, Standard & Poor's 500 vadelileri büyük bir değişiklik yaşamadı. Çinko yüzde 0.2 artışla yükselişi dördüncü güne taşıdı, buğday ve mısır en az yüzde 0.2 değer kazandı.

ABD'de dünkü Mayıs ayı enflasyon verisinin son bir yılın en yükseğinde gelmesinin ardından, Bloomberg'in 12-16 Haziran'da düzenlediği ankete katılan ekonomistlere göre de ABD faizleri yatırmcıların beklediğinden daha hızlı artırabilir. Fed'in bugünkü toplantı sonrasında üst üste beşinci kez tahvil alımlarında azaltım açıklaması bekleniyor. Çin'de yeni konut fiyatları geçtiğimiz ay 40 şehirin 15'inde artarken, Nisan'da 44 şehirde artış görülmüştü. Tayland'ın faiz oranında değişiklik yapması beklenmiyor.

Singapur merkezli ING Groep NV araştırma şefi Tim Condon, "Dünkü ABD enflasyon rakamları insanlarda Fed'in faiz artırımı zamanını öne çekeceği korkusu oluşmasına neden oldu. Bu durum bütün riskli varlıklar için olumsuz" dedi.