Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası oybirliği ile faizi değiştirmeyerek rekor düşük seviye olan yüzde 0.5'te bırakma kararı aldı. Kararın ardından Sterlin/Dolar güniçi zirvesini gördü.

Kararın açıklanmasından önce 1.6959 seviyesinden olan Sterlin/Dolar paritesi karın ardından 1.6993 seviyesine yükseldi. İngiltere'nin 2 ve 10 yıllık tahvil faizleri ise kararın ardından 2014'ün zirve seviyelerinden geriledi. 10 Yıllık tahvilin getirisi yüzde 2.78'den 2.73'e; 2 Yıllık tahvilin getirisi ise yüzde 0.93'ten 0.87'ye geriledi.

Yükselişte İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney'in geçtiğimiz hafta faiz artırım sinyali veren açıklamalarının aksine sonuç çıkmış olması etkili oldu.

Carney, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada olası politika faizi artırım kararının piyasaların beklediğinden daha erken bir tarihte verilebileceğini bildirmişti.

Analistler, ayrıca İngiltere'nin dün açıklanan yüzde 1.5 ile son 4,5 yılın en düşük enflasyon rakamı sonrası İngiltere MB'nin faiz artırım konusunda  ürkek davranacağı yönünde görüş bildiriyorlar.

-İngiltere MB'nin kararı

İngiltere'de 7 yılın olası ilk politika sıklaştırmasının tarihiyle ilgili tartışma sürerken Merkez Bankası, (BOE) bu yıl bir faiz artırımının yatırımcıların beklentisinden daha muhtemel olduğunu duyurdu.

BOE'nin 4-5 Haziran tarihlerindeki görüşmelerinin tutanaklarında, Para Politika Komitesi, ekonominin büyüme hızını sürdürebileceğini ve durgunluğun daha önce tahmin edilenden daha önce giderilebileceğini belirtti.